Geboortestenen voor februari
Edelstenen

Geboortestenen voor februari: Amethist en Heliotroop

De geboortestenen voor de maand februari zijn de glasachtige, paarse steen amethist en de groene heliotroop.

Amethist

Kenmerken en geschiedenis

De amethist is een glasachtige steen uit de macrokristallijne kwarts-familie en komt voor in paarstinten die variëren van lila tot donkerpaars. Wanneer amethist wordt verhit, verandert de kleur naar groen en heet het prasioliet. De eerste vondsten van schatten met amethist erin werden gedaan in het oude Egypte, zo’n 3000 jaar voor Christus.

Amethist is over de hele wereld wel te vinden, maar de voornaamste bronnen zijn in Brazilië en Uruguay. Deze bijzonder steen heeft verschillende groei vormen. Wanneer de amethist in een bolle vorm groeit, noemt men dit amethistroos, een amethist waar later nog een kristal uitgroeit heet een scepterkwarts en bij een spiritkwarts is de amethist overwoekerd met kleine kristallen.

Lichamelijke effecten

De voornaamste fysieke klacht waarvoor amethist wordt gebruikt is hoofdpijn, omdat deze een werking zou hebben op de hypothalamus. Daarnaast kan dit kristal ervoor zorgen dat je makkelijker inslaapt en minder last hebt van nachtmerries wanneer je deze in je nachtkastje of onder je kussen bewaard.

De amethist wordt vanwege zijn helende werking voor hoofdpijn en slaapproblemen ook vaak gedragen aan een korte ketting om het kristal zo dicht mogelijk bij het hoofd te houden. Door zijn hoge ijzergehalte heeft de amethist een gunstige invloed op het hart, de vaten en de bloedsomloop. Doordat de doorbloeding wordt bevorderd kan de amethist ook een gunstige werking hebben op huidklachten.

Emotioneel en spiritueel

De amethist staat voor compassie, eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het kristal helpt je om naar anderen en jezelf te kijken met meer compassie en zonder oordeel. Daarmee geeft het je ook inzicht in zaken die echt belangrijk voor je zijn en helpt je zo bij het maken van keuzes. Dit kristal kan je helpen met het loslaten van negativiteit en het verwerken van verlies en teleurstellingen. Spiritueel gezien kan de amethist je helpen intuïtief te groeien en je ondersteunen bij de zoektocht naar de zin van het leven. Dit kristal hoort bij de kruin- en voorhoofdchakra.

Heliotroop

Kenmerken

Deze groene kwarts met rode stippen wordt naast heliotroop ook wel bloedjaspis of bloedsteen genoemd. Deze naam werd vrij letterlijk door het idee dat de oude Grieken hadden over de steen; de rode stippen op de groene steen werden gezien als bloedspatten van Moeder Aarde. Het land waar deze steen het meeste voorkomt, is India, waar hij vroeger veel werd gebruikt als pijnmedicatie. Andere landen waar je de heliotroop kan vinden zijn Schotland, Bulgarije, Armenië, China, Australië, Brazilië en de Verenigde Staten.

Lichamelijke effecten

De heliotroop wordt vaak gebruikt bij de verlichting van maag-darmklachten, omdat de heliotroop een genezende werking zou hebben op darmklachten, maagkrampen, miltsteken en glasblaasontstekingen. Wanneer pijnlijke spieren en pezen worden gemasseerd met een heliotroop kan dit verlichting van de klachten geven. Deze bijzondere steen wordt gebruikt voor de behandeling van veel uiteenlopende klachten waaronder bloedarmoede, spataderen, hartritmestoornissen, griep, verkoudheid en aambeien.

Emotioneel en spiritueel

Een heliotroop kan helpen bij het studeren omdat hij bevorderend werkt voor het geheugen en de concentratie. Daarnaast kan hij het maken van keuzes vergemakkelijken en je helpen door te pakken wanneer je een keuze hebt gemaakt. De heliotroop geeft moed en kracht om je intuïtie te volgen en uitdagingen aan te gaan. De steen heeft een kalmerende werking en kan in angstige of lastige situaties helpen om deze kalmte te behouden.

Wanneer je prikkelbaar bent en snel ongeduldig kan de heliotroop helpen je een algemeen kalmer gevoel te geven. De onderste drie van de zeven chakra’s worden door de heliotroop versterkt, geharmoniseerd en in balans gebracht. Wanneer je veel bezig bent met feng-shui in je huis kan het houden van een heliotroop in huis zorgen voor energie activatie.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *