Toont alle 2 resultaten

Show sidebar

De heliotroop – het groene mineraal

De naam Heliotroop is gebaseerd op de Griekse woorden “Heliou” en “Tropai” voor “zon” en “bocht”. Daarom wordt het ook wel zonnewendesteen genoemd. Het wordt belangrijk geacht om een verbinding tussen mensen en goden tot stand te brengen. Zelfs in het oude Egypte waren ze zich bewust van het belang ervan en beschouwden het als een beschermende steen. De toepassingen die vandaag worden genoemd zijn voor een groot deel gebaseerd op de kennis van die tijd. Synoniemen voor heliotroop zijn bloedsteen, Xantus, Jezussteen …

Waar zijn de stenen te vinden

Heliotropen komen voor in Australië en China, maar ook in Brazilië, India en de VS. Ook in Schotland worden ze regelmatig teruggevonden. Daar worden ze Bloodstone genoemd en gebruikt in de vuursteen industrie

Het kwarts wordt gevormd door het drogen van een silica-oplossing waarin ijzeroxiden worden opgesloten. Deze zijn na volledige droging zichtbaar als rode vlekken.

Heliotroop werking

De steen is groen in verschillende tinten. De meeste van hen hebben rode spetters, die verschillende intensiteiten kunnen hebben. Ze geven de steen een bijzondere en mooie uitstraling, zeker als ze een felrode kleur hebben. Deze worden veroorzaakt door ijzeroxide. Heliotropen worden gevonden in de vorm van enorme ondoorzichtige aggregaten. Hun glans is vergelijkbaar met die van was.

Effecten van de heliotroop als helende steen

Er wordt gezegd dat het helpt bij hartritmestoornissen en dat het de vernieuwing van het bloed stimuleert. Bovendien versterkt het dragen van de steen het immuunsysteem en verlicht het de klachten die worden veroorzaakt door spataderen. De heliotroop helpt ook bij ijzertekort of ischiaspijn. Het zou een gunstig effect hebben op de blaas en de nieren, de gal en de stofwisseling. De inwendige organen, zoals de milt, de lever en de nieren, moeten door de steen worden schoongemaakt. De steen zorgt voor verbeteringen bij tinnitus, jicht en kuitkrampen. Het kan ook preventief gedragen worden bij gevoeligheid voor deze klachten.

Effecten op de ziel en het gevoel

De steen zou helpen tegen agressiviteit en prikkelbaarheid, maar ook nieuwe levensvreugde brengen. Het kan ook beschermen tegen nachtmerries en rusteloze slaap. De genezende steen zorgt voor vitaliteit en vrolijkheid en ondersteunt het evenwicht. Het zou ook verantwoordelijk zijn voor een jeugdige uitstraling. Het pept op en heeft een kalmerend effect. Grote nervositeit kan worden verminderd. Daarom wordt het vaak gedragen als er debatten of examens moeten worden gehouden.

Effecten voor de zuivere geest

Volgens de legende werden de rode vlekken op  de steen ooit beschouwd als druppels bloed van Christus. Daarom de veronderstelling dat de steen een groot effect kan hebben voor gelovigen. De heliotroop zorgt ook voor geestelijke concentratie. Het geeft kracht en verbetert de perceptie, wat helpt om het algemene gevoel van het leven te verbeteren. De steen houdt slechte energieën weg als je hem in je hand houdt tijdens de bevalling of/en in de kraamkliniek.

De steen werkt vooral goed op het hartchakra, maar ook op het zonnevlechtchakra. Meditaties worden versterkt in hun effect door deze steen.

Heliotroop kopen

Om de helderheid van de rode “vlekken” te behouden, mag de steen niet te lang aan intensief zonlicht worden blootgesteld. Als je een ring met zo’n steen bezit, kun je deze beter verwijderen voordat je met reinigingsmiddelen gaat werken.