Toont alle 8 resultaten

Show sidebar

Wat is amethist

Het is een extravagante steen in violet. De kleur is even uniek als verleidelijk, maar juist deze edelsteen wordt verondersteld te beschermen tegen verleiding.

Het lichte tot donkere violette mineraal is doorzichtig tot transparant. Het wordt ook wel de “Steen van Bacchus”, “Drunkard’s Stone” of “Jimsonweed Stone” genoemd.

Amethist wordt voornamelijk gevormd bij temperaturen van 100 °C tot 250 °C in een hydrothermisch proces uit een kiezelzuuroplossing die weinig ijzer bevat.

De violette kleur wordt veroorzaakt door ionisatie, d.w.z. radioactieve straling van het omringende gesteente. Deze straling zet het in het kwarts aanwezige ijzer om in de trivalente oxidatietoestand. Helaas kan dit proces ook worden omgekeerd door zonnestraling of verwarming, zodat de kleur van sommige amethistsoorten vervaagt.

Het kan worden omgezet in gele, groene, roodbruine en kleurloze soorten door verbranding bij temperaturen tussen 470 °C en 750 °C.

De belangrijkste vindplaatsen zijn: Brazilië, India, Madagaskar, Namibië, Rusland, Zambia en Uruguay.

De steen is geschikt om andere genezende stenen weer van energie te voorzien.

Amethist werking

Deze steen versterkt de concentratie en is ideaal voor meditatie. Het moet de wil versterken, vreugde en troost geven en moed geven. Het bevordert de intuïtie.

Het wordt verondersteld niet alleen de dronkenschap te temperen, maar ook de seksuele drift. Bisschoppen en kardinalen zijn vaak versierd met een amethistring, die de opperherders moet beschermen tegen verleiding. Tibetaanse geestelijken daarentegen beschouwen het als een geschikt hulpmiddel voor meditatie. Daarom worden er bijvoorbeeld rozenkransen van gemaakt.

Anders zou het de vriendschappen versterken, waarschijnlijk vanwege het kalmerende effect. De steen maakt je rustiger, meer ontspannen en bevrijdt je van mentale stress en angsten. Het bevordert ook het vertrouwen in jezelf.

Fysiek effect

De edelsteen is divers in zijn aspecten. Het wordt gebruikt tegen bloedarmoede, huidziekten, hoofdpijn, migraine en zenuwpijn.

Het stimuleert de stofwisseling, helpt bij dyslexie, hysterie, angstneurosen, epilepsie, insectenbeten, teken en slangenbeten.

Bij hoofdpijn en migraine is het aan te raden om de pijnlijke plek te masseren met een amethistkristal. Voor spataderen is het best om de steen direct op de huid te plaatsen. Om de nervositeit te verminderen, moet je zo’n steen bij je dragen of het als een hanger dragen.

De steen helpt ook heel goed tegen maagpijn veroorzaakt door stress, boosheid of nervositeit.

Volgens de Griekse traditie beschermt de edelsteen tegen dronkenschap. Daar dronken ze graag wijn uit amethistbekers, hoewel we weer terug zijn bij de beschermende functie tegen alcoholisme. Volgens de oude Griekse legende zou Diana een van Bacchus geliefde nimf in een amethist hebben veranderd, daarom de naam Bacchusstein. Wie een dronkaard wilde redden van delirium, mengde waarschijnlijk ook verpulverde amethist in zijn drankje.

Amethist is echter, afgezien daarvan, historisch gezien een veelzijdige steen. Het werd gebruikt om kwade gedachten af te weren en werd beschouwd als een geluksbrenger.

Amethist zou beschermen tegen magie en heimwee en vriendschapsbanden smeden.

Verband met sterrenbeelden

Vissen, Ram, Boogschutter en Maagd worden lijken het meest baat te hebben bij het gebruik van de steen. Maar alle andere tekens van de dierenriem kunnen natuurlijk ook uitstekend worden gebruikt.

Amethist kopen

Een of twee keer per maan ontladen op hematiet. Als je iets goeds voor je edelsteen wilt doen, plaats het dan in de zon of op bergkristal voor een tijdje na het ontladen.