Wierook uitmaken: hoe doe je dat veilig?
Wierook

Wierook uitmaken: 5 manieren om dit veilig te doen

Veel mensen over de hele wereld branden wierook in hun huis. Mensen branden over het algemeen wierook om de kenmerkende geur te produceren. Het branden van de wierook produceert een scala aan aroma’s die aangenaam zijn voor de zintuigen. Wierook kan worden gebruikt als een vorm van therapie voor ontspanning en meditatie. Van het branden van wierook wordt ook verondersteld dat het zuiverende kwaliteiten heeft.

Wierook moet echter met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Zorg er steeds voor dat het gebruik van je wierookstokjes steeds brandveilig is. Zoals altijd met vuur is het aangeraden wierook nooit zonder toezicht te laten branden. Als je de kamer moet verlaten, moet je meteen de wierook uitmaken. Hiervoor bestaan een aantal verschillende methoden die we in dit artikel even kort zullen toelichten.

Wanneer kun je wierook het beste uitmaken?

Over het algemeen is het het beste om wierook te doven voor het naar bed gaan of kort na het begin van een maaltijd. Het is niet goed voor de gezondheid om wierook buiten het huis onbeheerd achter te laten, vooral niet als het droog is, omdat dit brand kan veroorzaken.

Zoals u waarschijnlijk weet, is wierook oorspronkelijk bedoeld om de lucht te zuiveren. Als er echter te veel as achterblijft in de wierookbrander of op uw wierookaccessoire, kan dit irritatie van de luchtwegen veroorzaken. De beste manier om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is je wierook uitmaken voordat je naar bed gaat.

Wil je nieuwe lekkere wierookgeuren uitproberen? Ontdek onze best verkopende wierook

Wierook uitmaken kan op verschillende manieren

Enkele voorbeelden van manieren om wierook te doven zijn uitblazen, uit laten branden, een sprayfles met water gebruiken om de vlam te doven of er simpelweg een handdoek overheen leggen. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wees voorzichtig met het uitblazen van wierook, want je kunt de rook terug in je gezicht blazen waardoor je gaat hoesten.

1. Wierook uit laten branden

De beste manier om wierook te doven is om de wierook in de wierookhouder te laten uitbranden. Op deze manier verspil je niets van je wierook en kun je er langer van genieten. Dit is ook de veiligste manier om je wierookstokjes te doven. Om je wierook te doven, kun je ook een vuurvast schaaltje of een ander geschikt voorwerp gebruiken. Laat de wierook gewoon branden in het vuurvaste schaaltje en laat het zichzelf uitbranden.

Natuurlijk wil en kan niet iedereen wachten tot zijn wierookstokjes en/of wierookkegels volledig opgebrand zijn. Als je je wierookstokjes eerder wilt doven, zijn er nog een verschillende andere methoden die kunnen worden gebruikt.

2. Wierook doven met een kaarsendover

Een van de meest populaire methoden om wierook te doven is met een kaarsblusser. Een kleine kaarsblusser past gemakkelijk in uw hand en heeft de perfecte maat om in een asvanger te stoppen voor gemakkelijk gebruik. U kunt uw kaarsblusser tevoorschijn halen wanneer u denkt dat het niet langer veilig is om delicate soorten wierook  te blijven branden.

Wierook kan je doven op 5 manieren

3. Wierook uitblazen

Wierook uitmaken kan je ook doen door het zelf uit te blazen. Met deze methode kun je de wierook in een bakje doen dat alleen aan de bovenkant een opening heeft, zoals een potje of kannetje. Als je je wierook aansteekt, laat het dan ongeveer tien minuten branden voordat je het uitblaast. Dit zal ervoor zorgen dat je in staat bent om het volledige effect van het aroma te krijgen.

Wanneer je wierook uitblaast, moet je er rekening mee houden dat je het altijd met je mond wijd open moet uitblazen. De reden hiervoor is dat je zo voorkomt dat de rook gaat spugen en spetteren en rookschade aan jezelf en je omgeving veroorzaakt.

4. Wierook uitmaken met zand

Een van de mogelijke alternatieven voor het gebruik van water is zand, vooral als je je wierook dichter bij een muur plaatst. Als je zand bij de hand hebt, gooi dan wat zand over de vlam. Als dit niet praktisch is, of als je geen zand bij de hand hebt, is het mogelijk om rijst of een ander klein voorwerp te gebruiken dat zwaar genoeg is.

Een andere manier om wierook te doven is door zout op het brandende uiteinde van het wierookstokje te leggen. Het zout absorbeert de hitte van de vlam en dooft hem snel. Dit is ook een makkelijke manier om snel meerdere stokjes tegelijk te doven. Je kunt ook in de handel verkrijgbare artikelen kopen die speciaal zijn ontworpen om wierook te doven.

5. Wierook besprenkelen met water

Veel mensen vinden het besprenkelen van wierook met water een veilige en makkelijke manier om hun wierook te doven. Gebruik een met water gevulde spuitfles om de vlam voorzichtig te doven. Dit is ook een goede manier om delicate soorten wierook te doven.

Sommige mensen hebben ontdekt dat het gebruik van een natte handdoek om wierook te doven ook een effectieve methode is. Vouw de handdoek in tweeën en leg hem direct op de brandende wierook. Zet je lichaamsgewicht erop en schuif dan langzaam naar het brandende uiteinde toe. Je kunt ook proberen je hand of natte vingers over de brandende wierook te leggen.

Encens d´Auroville – Lemongrass Wierookstokjes

Vanaf 3,50

Satya – Sandalwood Nagchampa Wierookstokjes

Vanaf 1,99

Native Soul – Holy Smoke Wierookstokjes

Vanaf 1,99

Green Tree – 7 Chakra’s Wierookstokjes

Vanaf 1,99

Green Tree – Palo Santo

Vanaf 1,99

Green Tree – Mother Earth Wierookstokjes

Vanaf 1,99

Satya – Opium wierookstokjes

Vanaf 1,99

Satya – Midnight Nagchampa Wierookstokjes

Vanaf 1,99

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *