yoga voordelen
Beweging

Yoga – De 5 grootste voordelen

Als er een activiteit is die heel veel voordelen heeft voor je complete gezondheid, dan is het wel yoga. Het werkt in op zowel fysiek als op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Dankzij yoga laat je je lichaam en geest weer met elkaar in balans komen. Dat is heel belangrijk in de hectische maatschappij waarin we leven en waarin er elke dag zoveel van ons verwacht wordt. Het helpt je om even stil te staan en in het hier en nu te leven, want dat is eigenlijk waar het allemaal om draait. Heb je interesse in yoga? Wil je weten wat het allemaal voor je kan betekenen? Lees dan hier meer over de 5 grootste voordelen van yoga.

1. Yoga maakt je lichaam flexibeler en sterker

‘Yoga, daar hoef je je toch niet voor in te spannen?!’ Dat is een veelgehoorde misvatting. De yoga-oefeningen bestaan grotendeels uit lichaamshoudingen (asana’s) en soms uit een flow aan bewegingen. Je zult merken, dat ook al beweeg je niet altijd tijdens deze houdingen, dit heel wat vraagt van je lichaam.

Je spieren, gewrichten en pezen worden gestretcht, maar zonder te forceren. Ook doe je een beroep op je spierkracht. Dat kost behoorlijk wat inspanning. Je leert om je adem naar blokkades in je lichaam te sturen, om je hier bewust van te worden en ze los te maken. Je lichaam wordt er beduidend flexibeler en sterker van. Je merkt het al na een paar sessies. Ook rugklachten en nek- en schouderproblemen kunnen erdoor verminderen.

yoga2. Je leert om spanningen los te laten

Er zijn maar weinig mensen die echt kunnen ontspannen. Het drukke leven van alledag zorgt ervoor dat we voortdurend spanningen opslaan zowel op lichamelijk als geestelijk vlak, want alles is uiteindelijk met elkaar verbonden. Denk maar eens aan spanningshoofdpijn, doordat we door de stress onze schouders en nek verkrampen.

Of wat dacht je van die eindeloze stroom aan gedachten in je hoofd, die nooit wil gaan liggen? Yoga helpt je om echt alles even los te laten, om jezelf te zijn en om je lichaam en geest rust te gunnen. Het is heel belangrijk dat je deze ‘kunst’ meester wordt om gezonder en gelukkiger te leven.

3. Je leert je concentreren op je doelen

Een ander groot voordeel van yoga is dat je leert om zowel je lichaam als geest beter te beheersen. Dat zorgt er ook voor dat je je minder snel laat afleiden van wat echt belangrijk is voor jou. Mogelijk ontdek je zelfs dankzij yoga waar jouw hart ligt en welke doelen je wilt nastreven in je leven. Kortom, je leert om je beter te concentreren. Je kunt beter onbelangrijke gedachten en impulsen van je af zetten. Dit zorgt ervoor dat je op professioneel gebied meer succes zult hebben. Maar dat niet alleen, het leidt er ook toe dat je op persoonlijk vlak intenser gaat leven en meer van het leven geniet.

voordelen van yoga

4. Je voelt je energiek door yoga

Na elke yoga-sessie lijkt het wel alsof je een ander mens bent. Op de eerst plaats geeft het je lichaam een boost. Yoga focust onder meer op een goede ademhaling, waardoor zuurstof efficiënter naar alle cellen van je lichaam wordt getransporteerd. Dat zorgt meteen al voor een stoot extra energie. Verder bevordert yoga je bloedcirculatie en je stofwisseling, waardoor alle delen van je lichaam beter van voedingsstoffen worden voorzien. Doordat tal van processen in je lichaam dankzij yoga geoptimaliseerd worden, voel je je vitaler en fitter. Gezien je tijdens een yoga-sessie ook je zorgen laat varen, is er eveneens weer meer ruimte in je hoofd. Ook dat geeft een fris en vitaler gevoel. Combineer het met een sessie op een spijkermat, en je komt er als het ware als herboren uit!

5. Je leert om jezelf te accepteren

Een van de belangrijkste voordelen van yoga is, dat je leert om in verbinding te staan met je ware ‘ik’. In deze stressvolle tijden, waarin iedereen wat van je wil en waarin iedereen wat van je vindt, is het niet gemakkelijk om jezelf te zijn. Yoga kan je een ontspannen moment van stilte bieden, waarin je luistert naar wat jouw lichaam en jouw geest je te vertellen hebben, zonder hier een oordeel over te vellen. Tijdens een yoga-sessie zul je ook leren mediteren en om simpelweg ‘in het moment te zijn’. Dit doe je zonder te oordelen, zonder je druk te maken over wat is geweest of over wat nog gaat komen. Dit helpt je om jezelf te accepteren met al je kwaliteiten en tekortkomingen. Jij bent gewoon jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *