reiki
Informatief

Reiki: een diepe duik in deze prachtige leer

Reiki is een alternatieve geneeswijze die wordt beoefend door middel van handoplegging. Het is afgeleid van twee Japanse woorden: “rei” wat “universeel” betekent en “ki” wat “levensenergie” betekent. Het wordt vaak beschouwd als een vorm van energie-healing.

Introductie tot Reiki

Reiki is een oude techniek die al meer dan honderd jaar bestaat. Het is ontstaan in Japan in de late 19e eeuw en is sindsdien over de hele wereld verspreid. Reiki wordt gezien als een vorm van alternatieve geneeswijze die gericht is op het balanceren van de levensenergie in het menselijk lichaam. Dit wordt gedaan door middel van handoplegging op specifieke punten op het lichaam, waardoor blokkades in de energiebanen worden opgeheven en de stroom van de levensenergie wordt hersteld.

hoe werkt reikiHoe werkt Reiki

Reiki werkt op basis van het principe dat ieder levend wezen een bepaalde hoeveelheid levensenergie heeft. Wanneer deze energie in balans is, voelt men zich gezond en energiek. Wanneer de energie echter uit balans is, kan dit leiden tot fysieke, emotionele of mentale problemen. Reiki tracht de energiebalans in het lichaam te herstellen door middel van handoplegging.

De practitioner van Reiki legt zijn of haar handen op verschillende plaatsen op het lichaam van de cliënt. Hierdoor wordt de levensenergie van de practitioner overgedragen op de cliënt, waardoor de energiebalans in het lichaam wordt hersteld. Dit proces wordt vaak beschreven als een warm of tintelend gevoel.

Reiki kan worden gebruikt voor een breed scala aan klachten, zoals stress, angst, pijn, gewrichtsproblemen, hoofdpijn, en zelfs ernstige ziekten als kanker. Het kan ook worden gebruikt voor ontspanning en algemene welzijn.

Wie kan Reiki ontvangen?

Reiki is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand. Het is veilig voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen en kan zelfs worden toegepast op dieren.

Hoe vaak moet ik Reiki ontvangen?

Hoe vaak je Reiki ontvangt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelstellingen. Sommige mensen kiezen ervoor om Reiki te ontvangen als ondersteuning bij een specifiek gezondheidsprobleem, terwijl anderen het regelmatig als onderdeel van hun gezondheids- en wellnessroutine gebruiken. Het is aan te raden om in overleg met de Reiki practitioner te bepalen hoe vaak je Reiki zou moeten ontvangen.

Reiki en wetenschap Hoewel Reiki al honderden jaren bestaat, is de wetenschappelijke onderbouwing ervan beperkt. Er zijn echter wel enkele studies gedaan die aantonen dat Reiki kan bijdragen aan een vermindering van stress, angst en pijn, evenals een verbetering van de kwaliteit van leven.

Reiki en reguliere geneeskunde Reiki kan een aanvulling zijn op reguliere medische behandelingen en kan worden toegepast in combinatie met andere vormen van complementaire geneeskunde. Het is echter belangrijk om te realiseren dat Reiki geen vervanging is voor reguliere medische zorg en dat het noodzakelijk is om altijd eerst een arts te raadplegen bij gezondheidsproblemen.

reiki behandeling op afstandHoe kan je een reiki behandeling ontvangen vanop afstand?

Er zijn verschillende manieren om een Reiki behandeling op afstand te ontvangen. Een van de meest courante methoden is door middel van het gebruik van het Hon Sha Ze Sho Nen symbool, ook wel bekend als het “afstands” symbool. Dit symbool wordt gebruikt door de Reiki practitioner om de energie te richten op de cliënt op afstand.

Een andere methode is door middel van het gebruik van beeldbellen of videoconferencing. Hierbij kan de Reiki practitioner de cliënt zien en de handposities en technieken aanpassen aan de specifieke situatie en noden van de cliënt. In deze techniek wordt vaak gebruik gemaakt van edelstenen om de praktijk te ondersteunen.

Er is ook een techniek genaamd “absent healing” of “distant healing” waarbij de Reiki practitioner de energie richt op de cliënt zonder dat er beeldcontact is en zonder specifieke tijd of plaats.

Het is belangrijk om te weten dat een afstandsbehandeling even effectief kan zijn als een behandeling in persoon, omdat Reiki energie geen afstand kent en de practitioner de energie kan richten op de cliënt waar deze zich ook bevindt.

In ieder geval is het belangrijk om een open en ontspannen houding te hebben en de intentie te stellen om de behandeling te ontvangen. Het is ook aan te raden om een specifieke tijd af te spreken met de practitioner om ervoor te zorgen dat beide partijen op dat moment aanwezig zijn voor de behandeling.

Wat is een Reiki Massage?

Reiki massage is een vorm van Reiki waarbij de practitioner zijn of haar handen gebruikt om specifieke punten op het lichaam van de cliënt te masseren, in plaats van alleen maar de handen op specifieke punten te leggen. Dit kan gedaan worden met of zonder olie, afhankelijk van de voorkeur van de cliënt. Tijdens de massage wordt de levensenergie van de practitioner overgedragen op de cliënt, waardoor de energiebalans in het lichaam wordt hersteld.

Reiki massage kan worden gebruikt voor een breed scala aan klachten, zoals stress, angst, pijn, gewrichtsproblemen, hoofdpijn en zelfs ernstige ziekten als kanker. Het kan ook worden gebruikt voor ontspanning en algemene welzijn. Het kan ook worden gebruikt als aanvulling op reguliere medische behandelingen, maar is geen vervanging voor reguliere medische zorg.

reiki behandeling

Waar komt Reiki vandaan?

Reiki is afgeleid van twee Japanse woorden: “rei” wat “universeel” betekent en “ki” wat “levensenergie” betekent. Het is ontstaan in Japan in de late 19e eeuw door een Japanse man genaamd Mikao Usui. Volgens de overlevering kreeg Usui een spirituele ontdekking tijdens een 21-daagse meditatieretraite op een heilige berg in Japan. Hierdoor ontdekte hij hoe hij de universele levensenergie kon kanaliseren en gebruiken voor healing. Hij ontwikkelde vervolgens de techniek van Reiki en begon deze te onderwijzen aan anderen.

Reiki begon in Japan als een geheimzinnige techniek die alleen werd beoefend door een selecte groep mensen. In de jaren 1920 begonnen Japanse Reiki practitioners de techniek te verspreiden naar de Verenigde Staten en Europa. Sindsdien is Reiki over de hele wereld verspreid en wordt het nu beoefend door mensen van alle culturen en achtergronden.

Wat is Kundalini Reiki?

Kundalini Reiki is een combinatie van de principes van Reiki en Kundalini Yoga. Kundalini Yoga is een vorm van yoga die zich richt op het activeren van de kundalini energie, die zich bevindt in het basischakra (muladhara) aan de basis van de wervelkolom. Deze energie wordt vaak beschreven als een slang of een slangachtige kracht die zich omhoog beweegt door de chakra’s (energiecentra) van het lichaam.

In Kundalini Reiki wordt gebruik gemaakt van Reiki technieken en symbolen in combinatie met ademhalingstechnieken, meditatie en yoga houdingen om de kundalini energie te activeren en te laten stijgen. Het doel is om de kundalini energie te activeren en te laten stijgen door de chakra’s, waardoor de energiebalans in het lichaam wordt hersteld en het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt versterkt.

Kundalini Reiki kan worden gebruikt voor een breed scala aan klachten, zoals stress, angst, pijn, gewrichtsproblemen, hoofdpijn en zelfs ernstige ziekten als kanker. Het kan ook worden gebruikt voor persoonlijke groei en ontwikkeling, en voor het versterken van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Het is belangrijk om te weten dat Kundalini Reiki een complexe techniek is en dat het wordt aanbevolen om deze te leren onder leiding van een ervaren en gekwalificeerde docent.

Reiki SymbolenWelke symbolen worden gebruikt in Reiki?

Er worden verschillende symbolen gebruikt in de praktijk van Reiki. Deze symbolen worden vaak gebruikt tijdens de Reiki behandelingen en ook tijdens de initiëring of opleiding tot Reiki practitioner. De symbolen worden gebruikt om de stroom van energie te versterken en te richten, en om specifieke doelen te bereiken.

De meest courante symbolen die worden gebruikt in Reiki zijn:

  • Het cho ku rei symbool, ook wel bekend als het “licht aan” symbool. Dit symbool wordt gebruikt om de energie te activeren en te richten.
  • Hon sha ze sho nen symbool, ook wel bekend als het “afstands” symbool. Dit symbool wordt gebruikt om Reiki te verzenden naar iemand die op afstand is.
  • Sei he ki symbool, ook wel bekend als het “mentale of emotionele” symbool. Dit symbool wordt gebruikt om mentale en emotionele blokkades op te heffen.
  • Dai ko myo symbool, ook wel bekend als het “meester” symbool. Dit symbool wordt gebruikt voor versterking van de Reiki energie en voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Het is belangrijk om te weten dat de symbolen enkel nuttig zijn voor degene die ermee geinitieerd zijn, en dat de symbolen alleen effectief zijn als ze worden gebruikt door iemand die geïnitieerd is in Reiki en die begrijpt hoe ze correct moeten worden gebruikt.

Conclusie

Reiki is een oude techniek die gericht is op het balanceren van de levensenergie in het lichaam. Het kan worden gebruikt voor een breed scala aan klachten en kan een aanvulling zijn op reguliere medische behandelingen. Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing beperkt is, suggereren sommige studies dat Reiki kan bijdragen aan vermindering van stress, angst en pijn, evenals een verbetering van de kwaliteit van leven.

One thought on “Reiki: een diepe duik in deze prachtige leer

  1. Thomas schreef:

    Prachtige leer, prachtige informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *