Feng Shui
Nasma

Feng Shui: de complete handleiding

De Oosters aanvoelende naam Feng Shui heb je vast weleens gehoord, zonder dat je echt weet wat dit principe eigenlijk inhoudt. Nu wordt dit fenomeen uit China ook veel toegepast op het interieur van huizen en daardoor is het voorzien van een multifunctionele betekenis. Het zorgt voor een aangenaam gevoel, waardoor je echt tot rust kunt komen.

Hoe zit de filosofie van Feng Shui precies in elkaar, wat zijn de drie belangrijkste principes van deze toepassing en hoe kan Feng Shui voor rust zorgen in het interieur van jouw huis?

Wat houdt de filosofie van Feng Shui precies in?

Buddha Beeld Feng ShuiFeng Shui is een zeer oude filosofie die omvat hoe je omgeving invloed kan uitoefenen op hoe je je voelt en in hoeverre jij gelukkig bent. Het heeft dus te maken met de relatie tussen de omgeving waarin je je bevindt en jouw mentale gezondheid. Het principe is dan ook gericht op het creëren van een harmonisch geheel, ook al kan dit soms wat tegenstrijdig zijn met de hedendaagse omgevingen waarin we leven. Feng Shui richt zich op natuurlijke en organische vormen, hoewel veel om ons heen niet echt natuurlijk is en veel vormen zijn gemaakt. Deze vormen zijn niet natuurlijk meer, maar gemaakt door onszelf.

Wat is het voordeel van deze filosofie? Een mooi interieur en een lichte ruimte dragen bij aan ons gevoel van geluk. Dit in tegenstelling tot donkere en sombere ruimtes, waarin we wellicht ook sneller geneigd zijn tot negatieve gedachtes. Het is dus belangrijk om je leefomgeving in evenwicht en harmonie te brengen. Dit kan op veel verschillende manieren, waarvan een bekende het gebruik van Yin en Yang is. Dit zijn twee tegengestelde krachten die naast een tegenstelling ook een compensatie vormen.

Waar ligt de oorsprong van Feng Shui?

Het zal je niet verbazen dat deze filosofie uit China komt, wat zijn Oosterse naam al doet vermoeden. Dit mysterieuze land is overigens het thuis van veel meer spirituele theorieën en gedragspatronen. Feng Shui bestaat zelfs al meer dan 3000 jaar en is gebaseerd op het creëren van evenwicht tussen de aanwezige energieën.

Los betekent “Feng” wind en “Shui” water. Deze twee elementen worden in de Chinese cultuur gezien als onlosmakelijk verbonden met de gezondheid. Dit geldt zowel voor de geest als het fysieke. In zijn geheel staat Feng Shui voor harmonie, geluk en gezondheid. De slechte vorm betekent hierbij een donkere, kille kamer, waarbij er problemen zijn in de liefde, de gezondheid zwak is en men veel pech heeft. De goede vorm omvat een lichte, frisse ruimte, waarbij er sprake is van de drie kernelementen (harmonie, geluk en gezondheid).

Hoe zit het met de drie principes?

Feng Shui is gebouwd op drie basisprincipes, waardoor de filosofie een stuk duidelijker wordt.

1. Alles is constant onderhevig aan verandering

Niets in de wereld staat volledig vast en is compleet blijvend. Alles is voortdurend in beweging en verandering komt op elk niveau in de samenleving terug. Net zoals jij blijft veranderen, doet jouw omgeving dat ook. Dit heeft ook een grote invloed op de manier waarop je jezelf ontwikkelt. Het is hierbij belangrijk om een goede balans te vinden en deze te behouden.

2. Alles is in verbinding met elkaar

Alles wat zich in de wereld bevindt, waaronder jijzelf en de dingen om jou heen, zijn met elkaar verbonden door middel van energiestromen of -banen. Via deze stromen van energie wordt alles dus ook door alles beïnvloedt. De manier van inrichting in jouw huis is bijvoorbeeld van invloed op je gevoel, maar andersom is jouw gevoel weer van invloed op de inrichting in je huis. Dit is slechts een klein voorbeeld wat overal op toepasbaar is.

3. Alles leeft

De aanwezigheid van energiestromen die invloed uitoefenen, geeft aan dat alles leeft. Iedereen en alles heeft een plaats en reden om te leven en in beweging te zijn. Dit is de derde en laatste bijdrage van Feng Shui.

Welke methodes van een Feng Shui-inrichting zijn er?

Een inrichting op basis van deze Oosterse filosofie kan voor veel rust en geluk zorgen en dat maakt het principe ook zo populair.

Verschillende Feng Shui-methodes

Er zijn verschillende soorten Feng Shui-methodes te onderscheiden, ook wel verschillende scholen genoemd. De klassieke methode is bijvoorbeeld gebaseerd op het gebruiken van weinig attributen en het creëren van een minimalistische inrichting. Daarnaast zijn er nog de volgende methodes toe te passen:

  • Ba Zhai. Dit wordt ook wel de acht huizen-Feng Shui genoemd en wordt gebruikt om gunstige en negatieve posities van gebouwen te bepalen. Hierbij zijn de acht verschillende huizen naar een andere richting gekeerd. Het Li huis ligt op zuid en kijkt naar noord, Chen ligt op oost en kijkt naar oost, Sun ligt op zuidoost en kijkt naar noordwest, Kan ligt op noord en kijkt naar zuid, Chien ligt op noordwest en kijkt naar zuidoost, Tui ligt op west en kijkt naar oost, Gen ligt op noordoost en kijkt naar zuidwest en Kun ligt op zuidwest en kijkt naar noordoost.
  • BaZi. Bij deze methode wordt gekeken naar het uur, de dag, de maand en het jaar in combinatie met de vijf elementen en de geboortedatum.
  • Flying Stars. Hierbij kun je zelf sterren of energieën in je eigen huis lokaliseren en dit onthult welke kamers en windrichtingen beter vermeden kunnen worden in huis en welke juist vaak gebruikt moeten worden.
  • House Gua. Je house gua is ook wel je persoonlijke gua, wat een nummer is of een naam afgeleid van jouw Chinese zonnejaar die je kunt ontdekken aan de hand van je geslacht en geboortedatum.
  • Life Gua. Life gua is gebaseerd op je persoonlijke kenmerken, je comptabiliteiten en gunstige en ongunstige richtingen van de wind.
  • Vijf elementenleer. Hierbij wordt gefocust op de elementen aarde, hout, vuur, metaal en water.
  • Water formules. Deze methode richt zich op de kracht van het waterelement en in hoeverre deze bij jou aanwezig is.
  • Yin Yang. Hierbij gaat het om de balans tussen yin, het donkere en vrouwelijke, en yang, het lichte en mannelijke, in combinatie met licht en energie.

Feng Shui Gold

Een Feng Shui-inrichting in verschillende ruimtes in huis

Volgens de filosofie is er aan iedere ruimte in huis een speciale functie verbonden met een verschillende betekenis.

Een Feng Shui-keuken

De keuken wordt gezien als middelpunt van het huis, wat vaak voorzien is van veel rommel. Het is hierbij belangrijk goed op te ruimen en ongebruikte spullen op te bergen, zodat de keuken licht, praktisch en schoon wordt. Er kan decoratie worden toegevoegd in de vorm van afbeeldingen die aan de wand hangen. Zet wat vers fruit op tafel en plaats kruidenplanten in de vensterbank. Elektrisch apparatuur kan overigens negatief werken op de energiestromen, waardoor deze zoveel mogelijk in kasten, uit het zicht, opgeborgen moeten worden.

Feng Shui woonkamerEen Feng Shui-woonkamer

positieve energie en ontspanning worden geboden in de woonkamer, waardoor deze voorzien moet worden van lichte kleuren met bruine, gele, groene of oranje tinten. Het plafond blijft wit voor het ruimtelijke effect en hoge obstakels in de woonkamer moeten vermeden worden. Energiestromen kunnen hier namelijk door gehinderd worden. Voorkom daarnaast donkere hoeken door er meubels met ronde, natuurlijke vormen te plaatsen. Zorg tot slot voor genoeg planten, deze geven extra positieve energie. Hier en daar op strategische plaatsen een rozenkwarts-steen kan ook helpen.

Een Feng Shui-slaapkamer

Slaapkamers bieden een plaats van rust en sensuele energie. Zorg er daarom voor dat warme kleuren de kamer vullen en vermijd alle soorten elektrische apparaten. Dit betekent geen tv’s, telefoons en computers, aangezien dit stoorzenders vormen voor de energiestromen en hierdoor optimale rust en energie verhinderen. Verlichting moet gedimd kunnen worden en meubels met ronde vormen worden aangeraden. Er zijn bijvoorbeeld ook bedden met afgeronde hoeken. Kaarsen in de juiste kleuren kunnen de sensuele energie overigens nog versterken.

Een Feng Shui-badkamer

In de badkamer kun je jezelf schoonmaken en voor ontspanning zorgen tussen alle drukte door. Steek wat kaarsjes aan en dim het licht voor zover dit mogelijk is. Ook ontspannen muziekjes en een aangename warmte zorgen ervoor dat je tot rust kunt komen. Rommel moet vermeden worden, dus zorg daarom voor praktische opbergplaatsen.

Fengshui Bamboe

Een Feng Shui-tuin

Zorg in de tuin voor lekker ruikende planten die groen zijn. Water is daarnaast een belangrijk element, wat moet stromen. Zorg er tevens voor dat het water altijd naar het huis toe stroomt, waardoor positieve energiestromen ook je huis in stromen.

Een Feng Shui-werkkamer

Door je bureau tegen een muur aan te zetten, wat vaak gebeurt, zit je met je rug naar de deur en hiermee blokkeer je positieve energiestromen. Zorg er daarom voor dat je met je rug naar de muur toe zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *