Je zult wellicht denken dat yin yang enkel gebruikt wordt bij yoga en andere spirituele activiteiten, maar in feite heeft iedereen hier dagelijks mee te maken. Yin refereert namelijk naar het donkere en yang naar het lichte. Er zijn hiernaast nog veel meer betekenissen te geven aan yin yang, waarbij de cirkel van het lichte en donkere voor iedereen belangrijk is.
Waar komt yin yang vandaan? Wat betekenen yin en yang precies en waar staan de begrippen voor? En wat voor invloed oefenen yin en yang dagelijks op jou uit?
Wat betekent yin yang precies?
Yin yang staat voor de kosmische dualiteit, waarbij het donkere, yin, en het lichte, yang, met elkaar verbonden zijn. Yin duidt hierbij de vrouwelijkheid aan, maar daarnaast ook aarde, het noorden, kou en vochtigheid. Bij yin is ontspanning belangrijk en dit staat bijvoorbeeld ook centraal bij yin yoga.
Yang daarentegen omvat mannelijkheid en daarnaast droogte, de hemel, warmte en het zuiden. Bij yang staat kracht centraal en intensieve sporten zijn gericht op het gebruiken van yang energie.
In principe zijn yin en yang twee tegengestelde krachten, zoals hierboven weergegeven. Alle aspecten van leven zijn hierbij betrokken en voorbeelden van dagelijkse tegenstellingen zijn bijvoorbeeld goed en kwaad, koud en warm en rust en drukte. Echter, yin en yang zijn niet alleen tegenovergestelden van elkaar, maar ook aanvullende waarden. Door elkaars tegenovergestelde kracht te zijn, houden yin en yang elkaar in balans. Er is geen licht zonder donker en zo geldt het ook voor yin en yang.
Iets heeft altijd een yin en yang kant en niets is helemaal yin of helemaal yang. Ook voor mensen is dit concept toepasbaar. Ieder persoon heeft namelijk een unieke verhouding van yin en yang, welke verstoord kan raken door allerlei elementen in de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding, veranderingen in het klimaat en seizoensovergangen. Hierdoor wordt je beïnvloed en blijf je in beweging.
De oorsprong van yin yang
Yin yang is van oorsprong een Chinees concept. Duizenden jaren geleden, ongeveer 700 tot 1000 jaar voor Christus, werd het symbool van yin en yang ontworpen. Dit symbool, dat veel mensen wel kennen, bestaat uit een donker en een licht deel, welke intrinsiek met elkaar zijn verbonden. Het donkere en lichte deel refereren naar twee soorten energieën en het symbool geeft het gevoel dat deze energieën voortdurend in beweging zijn. Het is een beweging van yang naar yin en andersom, waarbij de twee concepten elkaar tegenstellen, maar ook aanvullen.
Het symbool van yin en yang reflecteert het echte leven. Energie is altijd in beweging, zoals dingen krimpen en uitzetten bij een veranderende temperatuur en zoals je lichaam met behulp van energie beweging veroorzaakt en reacties in gang zet. De Chinese bevolking heeft het concept van yin yang benoemd met Taijitu, wat afstamt van het Taoïsme. Tao betekent hierbij de bron van energie, zonder begin en einde. Oftewel, dit is een dynamisch evenwicht.
Wees gerust, volgens het principe van yin en yang zorgen ontregelingen en disbalans juist voor nieuwe mogelijkheden en inzichten. In balans zijn, is geen statisch moment en door af en toe uit balans te raken, kun je meer bewust worden over hoe je in het leven staat. Balans wordt gezien als het in staat zijn om zich aan veranderingen en omstandigheden aan te passen.
De verspreiding van yin yang naar de Westerse wereld
Het concept van yin en yang vormt tegenwoordig nog altijd de basis van de cultuur in China. Zo wordt het gebruikt in acupunctuur, dans, geneeskunde, sport en het bestuderen van de persoonlijkheid. Echter, yin en yang hebben hun weg ook gevonden naar de Westerse wereld, waarbij het concept op allerlei manieren terugkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yin en yang yoga.
Yin yoga
Yin yoga wordt tegenwoordig bijna overal wel gegeven en omvat een rustige manier van yoga. Je gaat tijdens yin yoga sessies langzaam en op een onderzoekende manier ontdekken wat in je lichaam wel en niet goed voelt. Ook onderzoek je wat jouw lichaam aankan. Yin yoga wordt gezien als een herstellende vorm van yoga die is gericht op ontspanning.
Yang yoga
Yang yoga is aan de andere kant een vorm van yoga die is gericht op het uitoefenen van kracht. Tijdens deze sessies werk je met je eigen lichamelijke kracht, waarbij je eveneens gaat onderzoeken tot wat jouw lichaam in staat is. Dit gaat echter niet op een langzame, onderzoekende manier zoals bij yin yoga, maar op een hoog tempo.
Het is niet voor niets dat yin de vrouwelijke en yang de mannelijke kant van het symbool betreft.
Combinatie van yin en yang bij yoga
Er zijn ook vormen van yoga waarbij wordt gewerkt met een combinatie van yin en yang. Hierbij worden de twee soorten samengesmolten en sommige karakteristieken worden meegenomen. Heel erg vaak worden de aandachtige, rustige en zachte aspecten van yin yoga gecombineerd met de energieke, krachtige en snelle manier van yang yoga.
De rol van yin en yang in de geneeskunde
Yin en yang worden in China ook toegepast op de biologie en geneeskunde, waarbij wordt gewerkt met vijf basis principes. Je organen kunnen hierbij als andere fenomenen gezien worden voor het vinden van correlaties en overeenkomsten. Ziekte is een verstoring van de balans van yin en yang. Therapie wordt op deze uitkomsten gebaseerd door het mogelijk maken van het stellen van nauwkeurige diagnoses waar de disbalans uit voortkomt.
De vijf principes van yin en yang
De theorie van de Chinezen over yin en yang is globaal gezien gebaseerd op vijf belangrijke elementen.
- Alles is voorzien van een yin- en yang-kant
Dit duidt de tegenstelling aan die yin en yang samen moeten voorstellen. Denk hierbij aan vrouwelijk en mannelijk, goed en kwaad, koud en warm, nacht en dag, maan en zon, passief en actief en negatief en positief. Hiernaast zijn er nog veel meer tegenstellingen te bedenken uit het dagelijks leven die zorgen voor balans van de yin- en yang-energie.
- Elk aspect van yin en yang kan op elk moment opnieuw worden verdeeld in de concepten Yin en Yang
Dit houdt in dat dingen niet vaststaan, maar continu in beweging zijn naar het vinden van balans. Ook sluit het één de ander niet uit en zo is er altijd van beide kanten iets aanwezig. Zo klopt het gezegde dat een beweging naar voren toe de intentie heeft om terug te gaan. Een voorbeeld van dit principe wordt gegeven door de zon en de maan. Overdag is het licht, dus is er yang aanwezig. Als er dan een berg overdag in de zon staat, is de berg aan de zonzijde yang, maar aan de schaduwzijde yin.
‘s Nachts is het donker, dus dan is er yin aanwezig. De maanzijde van de berg is in de nacht yang, terwijl de schaduwzijde hierbij yin is. Dit betekent dat yin in yang leeft en yang leeft eveneens ook in yin.
- Yin en yang scheppen elkaar
Het derde principe omvat het feit dat yin niet kan bestaan zonder de aanwezigheid en het bestaan van yang. Aan de andere kant kan yang evenmin bestaan zonder de aanwezigheid van yin. In dit aspect wordt dag nacht en nacht weer dag. Zonder één van deze elementen kan de ander niet bestaan.
- Yin en yang reguleren en controleren elkaar
Yin en yang houden elkaar, zoals eerder al is benoemd, in controle. Het mogen dan tegenovergestelden van elkaar zijn, ze vullen elkaar ook aan. Door deze regulatie en controle kan balans tussen de twee behaald worden.
- Yin en yang gaan in elkaar over
Het laatste principe berust op het feit dat de concepten yin en yang in elkaar over gaan, zoals nacht in dag en andersom. Andere voorbeeld zijn;
- Om te kunnen krimpen, moet je eerst uitzetten.
- Om zwakker te worden, moet je eerst sterker worden.
- Om iets te kunnen vernietigen, moet er eerst iets worden opgebouwd.
- Om iets te kunnen behouden, moet er eerst iets worden losgelaten.
Wat gebeurt er als je te veel of te weinig van yin en/of yang hebt?
Een tekort aan yin uit zich in het verliezen van gewicht en het zijn van afwezig en zenuwachtig. Je kunt geen ontspanning vinden en er kan hierdoor water ophopen in je lichaam, zoals oedeemvorming, verstopte bronchiën en cellulitis.
Wanneer je een tekort aan yang hebt, kun je oververmoeid raken en concentratieproblemen creëren. Echter, vaak hebben mensen een te veel aan yang, wat zorgt voor een verhitte lichamelijke en geestelijke conditie, waarbij je een kort lontje hebt en hyperactief bent.
Door het doen van bijvoorbeeld acupunctuur kun je je energiebalans herstellen en weer genieten van je persoonlijke yin en yang dynamiek.