jouw mentale gezondheid
Informatief

5 Manieren om je geestelijke gezondheid te verbeteren

Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Als je niet lekker in je vel zit dan heeft dat vervelende consequenties. Het kan zijn dat je moe bent en futloos bent. Of dat je je door de dagen heen sleept en moeite hebt om de goede dingen van het leven te blijven zien. Als je geestelijke gezondheid te wensen overlaat ligt depressie op de loer. Daarom hebben wij in dit artikel 5 tips voor je die je helpen om je geestelijke gezondheid te bevorderen. Met deze 5 tips kun je zelf aan de slag om je beter te voelen en erger te voorkomen.

Wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur helpt om je geestelijke gezondheid te bevorderen. Een mens heeft buitenlucht nodig. Frisse lucht is niet alleen goed voor je lijf en leden. Het doet ook wonderen voor je geest. Met goed weer geeft de zon je weer energie en helpt je om je goed te voelen. Maar ook als het regent of waait, is het aan te raden om naar buiten te gaan. Met de wind waaien ook je gedachten weg en dat geeft rust in je hoofd. Wandelen zorgt er ook voor dat je gedachten niet blijven ratelen. Beweging helpt als je last hebt van zware gedachten. Je kunt makkelijker in oplossingen denken en je problemen voelen minder zwaar. Ikzelf ga wandelen met enkele edelstenen die me helpen tegen stress, en dat maakt het extra efficiënt voor mij.

Gezond en gevarieerd etenGezond en gevarieerd eten

Gezonde voeding is de basis van een gezond leven. Gezond eten is goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Vet voedsel en veel suiker hebben een negatieve invloed op je geestelijke gezondheid. Het maakt je moe en futloos en draagt niet bij aan je blij en vrolijk voelen. Zorg dat je groente eet in alle kleuren zodat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eet onverzadigde vetten en zet regelmatig (vette) vis op je menu want dat helpt om je brein gezond en actief te houden en helpt je om je goed te kunnen concentreren.

Als je voldoende gevarieerd eet, heb je geen voedingssupplementen nodig. Broccoli draagt bij aan een goed geheugen. Daarnaast is groene thee goed voor je hersenen.

Regelmatig sporten

Door regelmatig te sporten werk je aan een fit lijf en aan een fitte geest. Tijdens het sporten maak je stoffen aan die je brein prikkelen en maken dat je je goed voelt en optimistisch bent. Daarnaast helpt sporten je om eventuele spanning te kunnen loslaten zodat je weer kunt ontspannen. Het maakt niet zoveel uit welke sport je kiest. Het belangrijkste is dat je regelmatig wat intensiever beweegt. Het hoeft geen topsport te zijn. Kies een sport die je leuk vindt zodat het geen moeite kost om naar de fitness te gaan. Je merkt dat je je na een bezoek aan de sportschool wellicht lichamelijk moe voelt. Je voelt je wel voldaan en je hoofd is leeg.

Genoeg slapen

Te weinig slaapt is slecht voor je mentale gezondheid. Langdurig slaapgebrek kan leiden tot depressie en andere vervelende geestelijke kwalen. Neem daarom voldoende rust en zorg dat je voldoende slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, is persoonlijk. Sommige mensen zijn fris en fruitig met 5 uur slaap. Anderen hebben na 9 uur pas voldoende geslapen. Gemiddeld heeft een mens 6 tot 8 uur slaap nodig elke dag. Tijdens je slaap verwerk je alle indrukken van de dag en komen je lijf en je geest tot rust. Je kunt je batterij weer opladen zodat je voldoende energie hebt voor de volgende dag. Om een gezond slaapritme te bevorderen kun je het beste elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en elke dag ook weer rond dezelfde tijd je bed uitstappen.

geestelijke gezondheid verbeterenMinder social media meer mindfullness

Gedurende de dag krijgt je geest heel veel prikkels te verwerken. Dat begint als je wakker wordt en stopt pas als je gaat slapen. Die prikkels variëren van de indrukken die je opdoet gedurende de dag tot alle informatie die je over je heen krijgt gestort. Van reclameborden onderweg tot de informatie die je bereikt via radio en televisie. Daarnaast is de tijd die je doorbrengt op social media erg intensief voor je geest. Daar krijg je heel veel informatie door binnen die je brein allemaal een plekje moet geven.

Voor je geestelijke gezondheid is het goed om het aantal prikkels te beperken en rustmomenten in te bouwen. Je hoeft niet meteen een Boeddha te worden en urenlang te mediteren. Het helpt al om af en toe even niks te doen en gewoon eens je bewust te worden van je omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *