Waar zijn essentiële oliën goed voor
Essentiële oliën, Informatief

Waar zijn essentiële oliën goed voor: hoe herken je de beste etherische olie?

Je ziet ze steeds vaker in huishoudens: de essentiële oliën. Veel mensen gebruiken deze voornamelijk voor een lekkere geur in huis. Hoewel dit een belangrijke reden is voor het gebruik, zijn er ook nog andere manieren om de oliën in jouw leven te hebben. Ze kunnen namelijk ook goede effecten op jouw lichaam en geest hebben.

Daarnaast moet je goed bekijken welke varianten er zijn. Niet iedere olie zal namelijk dezelfde effecten hebben en daarbij ook een andere samenstelling kennen. Maar waar zijn de oliën dan allemaal goed voor en hoe kun je de beste olie herkennen?

Dit zijn essentiële oliën

Essentiële oliën zijn aromatische vloeistoffen die redelijk snel verdampen als deze blootgesteld worden aan lucht. Ze geven daarbij een typische geur af, welke zich door de ruimte verspreidt. De oliën komen uit bomen, planten, bloemen, vruchten of delen van planten. Dit gebeurt altijd door middel van extractie. Hierdoor heb je altijd een natuurlijk ingrediënt, welke gemengd worden met een basisolie.

Deze basisolie moet ervoor zorgen dat alles zich aan elkaar hecht en de olie ook weer beter kunnen verspreiden. Iedere geur heeft dan een eigen effect op jouw lichaam en geest, waaronder bijvoorbeeld ontspanning, meer energie of een helende werking.

Enkele werkingen verder uitgelegd

Er zijn verschillende geuren die een bepaald effect hebben op jouw lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een lavendelplant, die vaak gebruikt wordt voor het beter slapen. Je zult lavendel in veel verschillende producten tegenkomen, omdat je hiermee volledig kunt ontspannen. De olie iedere avond voor het slapen gaan gebruiken, kan ervoor zorgen dat jij een verbeterde nachtrust hebt.

Daarnaast kun je het overdag gebruiken als je stress hebt. Een andere geur die jou veel voordelen oplevert, is citroen. Deze heeft namelijk een oppeppende werking, waardoor jij je weer beter kunt concentreren. Deze geur in jouw diffuser kan jou dus helpen om alle werkzaamheden uit te voeren.

Etherische oliën gebruiken in voeding

Er zijn veel mensen die de essentiële oliën gebruiken in voeding. Echter moet je hierbij wel letten op de samenstelling van de oliën. Niet iedere etherische olie is namelijk geschikt voor het maken van voedsel. De oliën die dit wel zijn, zijn verbonden aan een groot aantal wettelijke eisen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan veiligheid, zuiverheid en etikettering.

De bedrijven die de oliën maakt, moet onder controle staan van overheidsinstanties. Het is daarom aan te raden om eerst te bekijken of er een keurmerk van de nVWA aanwezig is, voordat je de olie in jouw eten doet. Van hieruit kun je echter wel profiteren van de werking, zoals het verbeteren van jouw spijsvertering en het aansterken van de botten.

De herkenning van verkeerde oliën

In de wet staat niet hoe essentiële oliën samengesteld dienen te worden. Ieder product mag daarom onder dezelfde naam verkocht worden. Bovendien kent de wet geen kwaliteitseisen als het aankomt op de oliën die je in het huishouden of voeding kunt gebruiken. Daarom mogen bedrijven de etherische oliën gewoon verkopen tegen ieder gewenste prijs.

De duurdere soorten worden daarom vaak met de goedkopere varianten gemengd, waardoor de geur hetzelfde blijft. Ook kunnen er synthetische stoffen aan de olie toegevoegd zijn en worden de oliën vaak verdund met een goedkope, reukloze basisolie. Dit zorgt ervoor dat je vaak meer nodig hebt van de olie dan wanneer je voor goede kwaliteit kijkt. Wanneer je essentiële oliën bestelt bij Nasma.be, mag je ervan uitgaan dat je olie krijgt die voldoet aan onze strenge kwaliteitseisen!

Het herkennen van de echte etherische oliën

Voor het ontdekken van de juiste oliën moet je op zoek gaan naar de varianten die uitsluitend uit extractie van planten, bomen of bloemen bestaat. Hierbij moet er geen verdunning aan toegevoegd zijn. Ook synthetische ingrediënten zijn bij de goede oliën niet terug te vinden in de ingrediëntenlijst.

Als je een product hebt waar ‘natuuridentiek’ is, kun je ervan uit gaan dat er een chemische samenstelling bij te vinden is. Hierbij zijn namelijk chemische ingrediënten gebruikt die gelijkwaardig zijn aan natuurlijke producten. Hier moet je dus altijd op letten voordat je overgaat tot de aankoop van jouw nieuwe essentiële oliën.

Geen enkele olie is hetzelfde

De essentiële oliën mogen dan in de essentie hetzelfde zijn, geen enkele olie zal volledig hetzelfde zijn. In de natuur is er namelijk veel variatie te vinden. Zo is geen enkele bloem hetzelfde en zal ook fruit nooit hetzelfde uiterlijk of dezelfde geur hebben. Dit ga je ook merken aan de essentiële oliën. De geur zal daarom altijd anders zijn als je meerdere flesjes van hetzelfde merk hebt en je hebt iedere keer weer een nieuwe verrassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *