Show sidebar

Wat is blauwe kwarts

Blauwe kwarts is de term die wordt gebruikt om blauwkleurige kwartskristallen met ingesloten mineralen te beschrijven. De blauwe kleur van deze kwartsen wordt veroorzaakt door het Tyndall effect, breking van het licht bij fijn verdeelde, vezelige of naaldachtige minerale insluitsels in het kwarts. Hierdoor wordt het korte golf licht sterker verstrooid dan het lange golf licht en wordt het binnenkomende licht ook verdeeld over de zijvlakken van de kristallen, wat leidt tot een blauwe schittering.

Als het kwarts naalden of vezels bevat die zichtbaar zijn voor het oog en die het kwarts blauw kleuren, wordt het saffierkwarts genoemd. Saffierkwarts vormt meestal ruwe aggregaten, maar kan ook kristallen vormen.

Terwijl rode stenen robijnen worden genoemd, varieert het kleurenspectrum van saffieren van hemelsblauw tot donkerblauw.  De tint varieert afhankelijk van het licht. De transparantie is transparant tot ondoorzichtig. Tegenwoordig wordt vooral blauwe kwarts als saffier beschouwd. De edelsteen kristalliseert in het trigonale kristalsysteem en hoort tot de klasse van de ditrigonale scalenohedraalkristallen. Wanneer het gebroken is, toont het zich schelpvormig of versplinterd. De naam is afgeleid van de Griekse term voor blauwe stenen.

Deze kristallen bevatten ook toermalijnnaalden en magnesioriebeckiet. Blauwgeverfde kwartsen van dumortierietvezels vormen altijd ruwe aggregaten.

Blauwe kwartsen worden voornamelijk gevormd door hydrothermische vorming door intercalatie van fijn verdeelde minerale vezels en naalden.

De psychische effecten

Het inspireert tot meer doorzettingsvermogen en ambitie. Het beschermt tegen plotselinge depressie, inactiviteit en spanning.

De blauwe kwarts wordt de energiebron van zijn drager in de ontwikkeling van het uithoudingsvermogen en inspireert de ontwikkeling van de ambitie. Het geeft meer vitaliteit aan de persoonlijkheid, beschermt tegen plotselinge depressies, die vaak leiden tot inactiviteit en overspanning als gevolg van grote nervositeit (Manager Syndroom).

Fysieke effecten

De steen helpt tegen hoofdpijn en migraine. Het versterkt het immuunsysteem en helpt dus ook bij verkoudheid. Het geeft je rust en vitaliteit. Blauwe kwartskettingen zouden constante genezers blijken te zijn.

Het verband met het chakra

Het dringt bijzonder goed door in het derde oog of keelchakra. Het kan worden versterkt met bergkristal.

De krachten zullen echter veel effectiever zijn als je het contactgebied met een helder bergkristal ontspant voor het aanbrengen en het chakra ontvankelijk maakt.

Veel gerapporteerde genezende effecten

Toermalijn-blauwe kwarts bevordert het pragmatisch denken en handelen en het gevoel van realiteit. Het helpt bij de lichtheid en helpt tegen de vernauwing – het gevoel.

Blauwe kwarts bevordert de lichtheid. Het brengt stemmingswisselingen in balans en helpt tegen stress, boosheid en woede. Het bevordert het leren door te luisteren en zich in te leven.

Toermalijn blauw kwarts verlicht pijn en spanning. Het heeft een ontstekingsremmend, koortswerend en verkoelend effect. Het wordt gebruikt voor bronchiale en longziekten.

Dumortierite-blauwe kwarts koelt en ontspant en kalmeert stressgerelateerde huidreacties. Het kalmeert de zenuwen en de pols.

Rustige contemplatie bereikt mentale effecten. Fysieke effecten worden bereikt door huidcontact met de getroffen gebieden. De steen kan over een langere periode worden gedragen.

Blauwe kwarts kopen

Het moet wanneer nodig onder lauw stromend water worden gewassen en ontladen. Je kunt de blauwe kwarts voor langere tijd in de zon of een groep rotskristallen opladen.

Als ketting moet de blauwe kwarts ‘s nachts worden gereinigd en ontladen in een schelp met hematiet getrommelde stenen of de blauwe kwartskettingen ‘s nachts opladen in een bergkristalgroep.