journalling
Informatief

Journalling: hoe kan je het gebruiken voor een betere mindset

Heb je weleens gehoord van journalling? Het is een techniek die je kunt gebruiken om je gedachten op papier te zetten en zo je geest te kalmeren. Journalling is niet alleen een geweldige manier om je emoties te uiten, maar het kan ook leiden tot een betere mindset. In dit artikel ga ik je alles vertellen over journalling en hoe je het kunt gebruiken om je mentale gezondheid te verbeteren.

Wat is journalling?

Journalling is het proces van het opschrijven van je gedachten en gevoelens. Het kan gaan over alles wat je maar wilt: je dagelijkse belevenissen, je doelen, je dromen, je angsten en zelfs je successen. Er zijn veel verschillende manieren om te journallen, dus je kunt zelf kiezen welke methode het beste bij jou past.

Hoe kan journalling je mindset verbeteren?

Journalling kan een krachtig hulpmiddel zijn om je mindset te verbeteren. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten, kun je beter nadenken over wat er in je hoofd omgaat. Dit kan je helpen om je emoties te begrijpen en beter te beheersen.

Bovendien kan journalling je helpen om je doelen en prioriteiten in kaart te brengen. Door je doelen op te schrijven, kun je jezelf beter motiveren en gefocust blijven op wat belangrijk voor je is. Je kunt ook je successen opschrijven om jezelf eraan te herinneren wat je allemaal al hebt bereikt.

dagboek schrijven journallingHoe begin je met journalling?

Het is niet moeilijk om te beginnen met journalling. Het enige wat je nodig hebt is een pen en een stuk papier. Je kunt ook een notitieboekje gebruiken, zodat je al je gedachten op één plek kunt bewaren.

Begin met het opschrijven van wat er in je hoofd omgaat. Het kan zijn dat je in het begin niet zoveel weet om op te schrijven, maar hoe vaker je journalt, hoe makkelijker het wordt. Probeer te schrijven zonder jezelf te censureren. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt.

Als je het lastig vindt om te beginnen, kun je ook gebruik maken van journalling prompts. Dit zijn vragen of stellingen die je kunt beantwoorden in je dagboek. Er zijn veel verschillende journalling prompts te vinden op het internet, dus kies er een die bij jou past.

Hoe vaak moet je journallen?

Er is geen vaste regel voor hoe vaak je moet journallen. Sommige mensen journallen elke dag, terwijl anderen maar een paar keer per week journallen. Het belangrijkste is dat je regelmatig de tijd neemt om je gedachten op papier te zetten.

Je kunt journalling onderdeel maken van je dagelijkse routine. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend vijf minuten te journallen voordat je aan je dag begint. Of schrijf elke avond voor het slapengaan op wat er die dag allemaal is gebeurd.

Je kunt er ook voor kiezen om te journallen op momenten dat je gestrest of angstig bent. Schrijf op wat je dwarszit en probeer je gevoelens te begrijpen. Dit kan je helpen om je emoties te beheersen en je beter te voelen.

Hoe creëer je een goede routine om te journallen?

Een goede routine opbouwen voor journalling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op lange termijn volhoudt. Hieronder staan een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Plan tijd in je dagelijkse routine: Maak journalling onderdeel van je dagelijkse routine door elke dag een vast tijdstip te kiezen om te journallen. Kies bijvoorbeeld voor het begin van de dag, voordat je aan je dagelijkse taken begint, of aan het einde van de dag voordat je gaat slapen. Door een vast tijdstip te kiezen, zorg je ervoor dat journalling een gewoonte wordt.
 2. Kies de juiste plek: Kies een rustige plek waar je je kunt concentreren en waar je je prettig voelt om te journallen. Dit kan bijvoorbeeld een stille kamer in je huis zijn, een rustig park of een gezellig café. Zorg ervoor dat je op deze plek niet gestoord wordt. Ikzelf combineer het graag in mijn avondroutine waar ik een rustgevend wierookstokje brand en enkele mooie edelstenen dichtbij mij houdt. Het helpt me te grounden en me vast te houden in het moment en in mijn taak: schrijven. Een kopje kamillethee erbij helpt me voorbereiden op de nachtrust.
 3. Maak gebruik van journalling prompts: Als je het lastig vindt om te beginnen met journalling, kun je gebruik maken van journalling prompts. Dit zijn vragen of stellingen die je kunt beantwoorden in je dagboek. Er zijn veel verschillende journalling prompts te vinden op het internet, dus kies er een paar uit die bij jou passen.
 4. Houd het simpel: Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Je hoeft geen ellenlange verhalen te schrijven of ingewikkelde taal te gebruiken. Schrijf gewoon op wat er in je opkomt en wees eerlijk tegen jezelf. Het belangrijkste is dat je je gedachten op papier zet.
 5. Stel doelen: Stel doelen voor jezelf en schrijf deze op in je dagboek. Dit kunnen korte-termijn of lange-termijn doelen zijn. Door doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en gefocust.
 6. Beloon jezelf: Beloon jezelf na het journallen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een lekker kopje thee te drinken of een wandeling te maken. Door jezelf te belonen, zorg je ervoor dat journalling iets is om naar uit te kijken.

Door deze tips te volgen, kun je een goede routine opbouwen voor journalling. Probeer het eens uit en ontdek zelf wat voor jou werkt!

Wat zijn de voordelen van journalling?

Journalling heeft veel voordelen voor je mentale gezondheid. Het kan je helpen om:

 • Je emoties te begrijpen en te beheersen
 • Je doelen en prioriteiten in kaart te brengen
 • Je zelfvertrouwen te vergroten
 • Je geheugen en concentratie te verbeteren
 • Je creativiteit te stimuleren
 • Je stressniveau te verminderen
 • Je slaapkwaliteit te verbeteren

Door regelmatig te journallen, kun je jezelf beter leren kennen en beter omgaan met stressvolle situaties.

Journalling: onze conclusie

Journalling is een krachtig hulpmiddel om je mentale gezondheid te verbeteren. Door regelmatig je gedachten en gevoelens op papier te zetten, kun je beter nadenken over wat er in je hoofd omgaat en je emoties beter beheersen. Journalling kan je helpen om je doelen en prioriteiten in kaart te brengen, je zelfvertrouwen te vergroten en je stressniveau te verminderen.

Begin vandaag nog met journallen en ontdek zelf hoe het je kan helpen om een betere mindset te krijgen. Of je nu elke dag journalt of maar een paar keer per week, het belangrijkste is dat je regelmatig de tijd neemt om je gedachten op papier te zetten. Wie weet wat voor inzichten je allemaal zult krijgen en hoeveel beter je je zult voelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *