ouija bord
Nasma

Het Ouija Bord: wat is het en hoe werkt het?

Ouija borden zijn wereldwijd bekend als zowel een spel als een verondersteld hulpmiddel om te communiceren met de geestenwereld. Het woord Ouija komt van de Franse en Duitse woorden voor “ja” (oui en ja). Het spel is eenvoudig en bestaat uit twee delen: het bord zelf bedrukt met letters en cijfers, en een handformaat, ongeveer hartvormig apparaat genaamd een planchette, ontworpen om soepel over het bord te glijden (met behulp van kleine wieltjes of viltjes) wanneer er zijn twee of meer paar handen op. Velen geloven dat iets anders dan de menselijke sitters de planchette bestuurt terwijl deze over het bord beweegt om vragen te beantwoorden en antwoorden te spellen.

Wat is een ouija bord?

Het Ouija BordEen ouija bord of planchette is een plat platform waarop letters, cijfers en andere tekens staan. Mensen stellen een vraag aan het ouija bord en een verplaatsbaar stuk op het bord beweegt naar de symbolen, waarbij langzaam een ​​antwoord op de gestelde vraag wordt gespeld. Het bord wordt verondersteld te zijn gemaakt door Charles Kennard uit Chestertown, Maryland, die doodskistenmaker E.C. Reiche vroeg om er meerdere voor hem te maken, maar Reiche zegt dat Kennard het idee heeft gestolen. Er zijn veel soorten Ouija borden, versierd met een breed scala aan symbolen, waaronder de zon, maan, sterren enzovoort, maar de basiselementen zijn de letters van het alfabet, cijfers 1 tot en met 0, ‘ja’, ‘nee’ en “Vaarwel.”

Veel mensen geloven dat geesten de plastic planchette van de Ouija laten bewegen, omdat het idee dat hun onderbewustzijn dit doet niet logisch voor hen is. Anderen geloven dat het Ouija bord hen vertelt dat de geesten het in beweging brengen. Het is niet ongebruikelijk dat mensen tijdens een sessie vragen wie het bord bestuurt. Vaak zal de Ouija mensen verplichten door een naam te spellen die ze niet kennen, of de naam van iemand die belangrijk en persoonlijk is, zoals een overleden familielid of vriend.

Nader onderzoek onthult soms dat de heersende geest onlangs is overleden, of een ander soort betekenis. Ouija borden kunnen cryptische berichten en zelfs waarschuwingen aan mensen geven. Mensen hebben de neiging om deze berichten zonder meer op te vatten en vragen zich zelden af ​​of ze uit hun verbeelding kunnen komen.

Hoe werkt een ouija bord?

Als je nog nooit een ouija bord hebt gebruikt, is het vrij eenvoudig te gebruiken. Of je het nu alleen of met een groep gebruikt, je plaatst uw vingers heel licht op het driehoekige object, ook wel bekend als de planchette. Je stelt een leider aan die de vragen tijdens de eerste ronde stelt als je meer dan één sessie tegelijk plant.

Zodra een leider is aangewezen, roep je een geest op om naar voren te komen om je vragen te beantwoorden. Nadat je je eerste vraag hebt gesteld, beweegt de planchette door het alfabet dat op het bord staat om iets te spellen, of wijst gewoon naar “ja” of “nee” in de bovenhoeken. Je krijgt “tot ziens” als de geest, of hoe je het ook wilt noemen, wil uitchecken.

Ouija-BordHet Ouija bord besturen

Het lijdt geen twijfel dat Ouija borden namen en andere woorden kunnen spellen; de vraag is hoe de planchette wordt bestuurd: door mensen of door geesten?

Logica en gezond verstand suggereren natuurlijk dat Ouija borden niet echt communiceren met de doden; als dat wel het geval was, zouden er zeker geen onopgeloste moorden zijn, aangezien politierechercheurs alleen het Ouija bord zouden hoeven te trekken om contact op te nemen met de vermoorde slachtoffers en te vragen hoe ze werden vermoord en onder welke omstandigheden.

Als de beweging van de planchette over het Ouija bord echt wordt gecontroleerd door geesten, onafhankelijk van enig menselijk contact, dan moet het spel vragen beantwoorden zonder dat iemand het aanraakt. De menselijke deelnemers moeten in staat zijn om achterover te leunen met een drankje in hun handen, vragen te stellen aan het bord en de planchette op magische en mystieke wijze rond te laten lopen om alle vragen te beantwoorden die iemand heeft. Dat gebeurt natuurlijk niet, want het is de menselijke beweging die de antwoorden creëert.

Ouija contact met het onderbewustzijn

Ouija Bord AfbeeldingWetenschappers weten precies hoe het Ouija bord werkt: het wordt het ideomotorische effect genoemd. De deelnemers verplaatsen de planchette onbewust over het bord, maar omdat ze niet weten wat er aan de hand is, schrijven ze de beweging toe aan een externe invloed of bovennatuurlijke intelligentie. De bewegingen van de planchette over het Ouija bord kunnen erg mysterieus overkomen voor de deelnemers, die allemaal zweren dat ze niet opzettelijk iets verplaatsen (natuurlijk helpt een speelse grappenmaker af en toe een boodschap te spellen).

Het testen van het Ouija bord is heel eenvoudig en kan door iedereen binnen een paar minuten worden gedaan. Het enige dat nodig is, zijn een paar blinddoeken of een tafelkleed of een stuk karton dat net boven het bord wordt gehouden om het zicht van de deelnemers te blokkeren, en een derde persoon die naar het bord kijkt en aantekeningen maakt van wat er staat. Het idee is om het zo te maken dat de deelnemers zelf niet kunnen zien waar de letters zijn; als geesten of geesten werkelijk de planchette leiden in plaats van de mensen, dan zou het er niet toe moeten doen of degenen die de planchette aanraken, het bord kunnen zien of niet. Het resultaat is steevast brabbeltaal, een reeks willekeurige letters en cijfers die helemaal geen boodschap bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *