Wat is howliet

De kleur van de steen is mat wit tot ivoorkleurig met bruine of zwarte aders.

De steen is monoklien, gekristalliseerd in de vorm van witte brokken, compacte massa’s en tabellarische structuren. Het gesteente komt vooral voor in de Mohava-woestijn in Californië/Verenigde Staten

De blauwe variant die in de winkels verkrijgbaar is, werd door verbranding gekleurd en wordt gemakkelijk verward met turkoois.

De steen is verkrijgbaar als trommelsteen, donuts, bal, piramide, ketting en veel andere fantasierijke kettingen en armbanden.

Howliet neemt gemakkelijk de kleuren van lapis lazuli of turquoise aan door te verven. Maar dit verven neemt de kracht van de steen op geen enkele manier weg, want het behoudt zijn deductieve eigenschap op ziekten en blokkades, zelfs na het verven.

Howliet werd voor het eerst ontdekt in 1868 en vernoemd naar de mineraloog H. Hoe. Het wordt gevormd door het combineren van boorzuur en siliciumdioxide met calcium in gipsafzettingen. Kenmerkend is het ivoorkleurige marmerachtige uiterlijk dat wordt afgewisseld met bruinzwarte aders. Het is een calciumborosilicaat en hoort tot de minerale klasse van de silicaten. Het is uitsluitend te vinden in de Verenigde Staten.  Pas door de verwarring met magnesiet werd dit mineraal meer bekend. Beide zijn uitwendig gelijkaardig, maar bestaan uit totaal verschillende basismaterialen. Bij twijfel kan alleen een onderzoek een exact onderscheid maken.

Synoniemen  voor howliet zijn o.a. khauliet, en silicoborocalciet.

De psychische effecten

 • Het versterkt het vermogen om te oordelen en verbetert het geheugen.
 • De steen vermindert pijn, stress en gevoelens van woede
 • Het verbetert het gevoel van evenwicht, maakt je standvastig en defensief tegen oneerlijke tegenstanders.
 • Het is een aardende steen en beschermt je tegen onvoorzichtige emotionele schommelingen.
 • Bovendien kan het je meer open-minded maken en je meer charisma geven.
 • Het kalmeert mensen die de neiging hebben om driftbuien en woedeaanvallen te hebben.

Fysieke kenmerken

 • De steen brengt de calciumbalans in het lichaam in balans.
 • Hij verlicht de gevolgen van vergiftiging en voorkomt misselijkheid.
 • Het is goed tegen brandwonden.
 • Het heeft een drainerend effect op het lichaam, stimuleert de stofwisseling en scheidt verbrandingsresten uit. Dit kan worden verbeterd  in combinatie met magnesiet.
 • Howliet regelt ook de zuurbalans voor de spijsvertering. Het kan frequente oprispingen en brandend maagzuur verlichten, evenals gastritis veroorzaakt door de maagzuurgraad.
 • Dankzij het hoge calciumgehalte heeft howliet ook een positief effect op de beenderen, gewrichten, nagels en tanden.

Het verband met het Chakra

Het is niet uitdrukkelijk toegewezen aan een bepaald chakra. Bij meditatie moet het samen met oranje calciet of koper worden gebruikt, zodat het als bliksemafleider fungeert voor blokkades wanneer het op de chakra’s wordt geplaatst.

Het laat de sterk gekleurde stenen beter doordringen. Tijdens de meditatie ontwikkel je meer wilskracht, wat je helpt om gewicht te verliezen en te stoppen met roken.

Howliet kopen

Na gebruik moet de steen regelmatig onder lauw stromend water worden ontladen. Kettingen en armbanden  moeten ‘s nachts worden ontladen in een droge kom met hematietgedruppelde stenen en niet in de zon worden opgeladen, maar daarna in een bergkristalgroep.