Enig resultaat

Show sidebar

Wat is alexandriet

Het is een van de zeldzaamste van alle gekleurde edelstenen die nu beschikbaar zijn. De geschiedenis van het gesteente is vrij controversieel en gaat terug tot de tijd van het keizerlijke Rusland. Er wordt gezegd dat de steen is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander II (1818 – 1881), maar het werd ontdekt door een Finse mineralist genaamd Nils Gustaf Nordenskiöld (1792 – 1866). Toen Nordenskiöld voor het eerst de steen ontdekte in 1834, werd eerder gedacht dat het een smaragd was omdat het werd ontdekt in smaragdmijnen in het Russische Oeralgebied, in de buurt van de Tokovaya rivier. Het exemplaar werd later geïdentificeerd als een chroomhoudende, van kleur veranderende variëteit van chrysoberyl. Volgens de legenden werd de ontdekking van de edelsteen gedaan op de dag dat de toekomstige tsaar van Rusland volwassen werd. Het is onvermijdelijk dat de rode en groene kleurveranderingssteen werd uitgeroepen tot de officiële edelsteen van de tsaristische tsaren van het keizerrijk Rusland.

Het fenomeen van de kleurverandering van de steen

Dit wordt het ‘alexandriet effect’ genoemd. De kleurverandering kan worden waargenomen onder bepaalde lichtomstandigheden, meestal bij daglicht en gloeilampen. Het kan smaragdgroen, rood, oranje en geel van kleur zijn, afhankelijk van de hoek van waaruit de steen wordt bekeken. Het vertoont een smaragdgroene kleur in daglicht, en frambozenrood onder gloeilamplicht. Het kan ook voorkomen met geelachtige en roze kleuren, en uiterst zeldzame exemplaren kunnen chatoyancy (kattenoog) effecten vertonen. De kleurverandering ‘alexandriet effect’ is een gevolg van de sterke absorptie van licht in de gele en blauwe delen van het kleurenspectrum.

Mythologie, metafysische alternatieve genezende krachten

Alexandriet is een steen die wordt geassocieerd met discipline en zelfbeheersing. Velen geloven dat alexandriet en chrysoberylstenen de concentratie kunnen bevorderen en het leervermogen kunnen versterken. Het helpt ook bij het oproepen van de drager van de steen om te streven naar uitmuntendheid. Van chrysoberylstenen wordt gezegd dat ze rust brengen in de geest, het denken verhelderen en het zelfvertrouwen vergroten.

Het is een steen die geassocieerd wordt met het kruinchakra en daarom draagt het sterke, warme helende energieën en wordt verondersteld de creativiteit, verbeelding en intuïtie te kunnen versterken. Het is de geboortesteen voor juni, en wie het draagt zal de vele voordelen en astrologische krachten die het bezit oogsten.

De kleuren zijn afhankelijk van de vindplaats

De groene tint van de steen is het resultaat van chroomonzuiverheden. Chroom is hetzelfde kleurelement als in smaragd, de groene variant van de kostbare beryl. Sri Lanka (Ceylon) alexandriet is bekend dat het een kaki tot bruine kleurverandering vertoont. De steen met Zimbabwe oorsprong heeft meestal zeer weinig kleurverandering en ze zijn meestal donkerder van kleur met tinten van paars. Tanzaniaanse exemplaren komen meestal voor met lichtere tinten en hebben een matige tot goede kleurverandering. Braziliaanse stenen staan bekend als zeer verzadigd en vertoont een blauwe tot paarse kleurverandering. De meest wenselijke alexandrieten zijn die met zuivere tinten en een sterk kleurveranderingsvermogen.

De behandeling van de stenen

De edelstenen zijn typisch onbehandeld, maar er bestaan wel imitatiestenen. Af en toe kunnen alexandrietstenen geverfd of geolied worden, maar dit is niet gebruikelijk. Veel alexandrieten zijn synthetisch (in het laboratorium gemaakt) en andere kunnen natuurlijke ‘gesimuleerde’ edelstenen zijn, zoals kleurverandering granaat, saffier of spinel. Veel lab-gekweekte (synthetische) alexandriet stenen zijn eigenlijk korund (robijn / saffier) dat is geregen of doordrenkt met chroom of vanadium om kleur te geven. Het is duur om synthetische alexandriet te maken, dus zelfs in het laboratorium geteelde stenen kunnen kostbaar zijn.  De synthetische  variant  is al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw op de markt.

Alexandriet Kopen

Bij Nasma kan je de mooiste en zuiverste Alexandriet kopen.