Wat is de Hand van Fatima
Informatief

De hand van Fatima: wat betekent dit symbool?

De hand van Fatima of de Hamsa hand is een van de meest populaire symbolen van bescherming in de wereld. De Hamsa Hand is een universeel teken van bescherming, geluk, kracht en macht. Het vertegenwoordigt zegeningen, kracht en macht, en wordt gezien als krachtig in het afbuigen van het boze oog.

De Hamsa hand is een van de meest populaire symbolen van bescherming in de wereld

De hamsa hand is een van de meest populaire symbolen van bescherming in de wereld. Het is een oud symbool dat al duizenden jaren bestaat, en vandaag de dag is het nog steeds een krachtig icoon. In feite zou je het kunnen zien op sieraden of andere voorwerpen zonder zelfs te beseffen wat het betekent op het eerste gezicht.

De hamsa hand bestaat uit twee handen met alle vijf vingers naar boven gericht, elk naar links of rechts. Het symbool gaat terug tot het oude Egypte, waar het werd gebruikt om godinnen en goden voor te stellen die te maken hadden met vruchtbaarheid en bevalling. Later werd dit symbool nauwer verbonden met het boeddhisme en met het jodendom, het christendom en de islam – alle godsdiensten die bekend staan om hun eerbied voor Gods schepping (en de mensheid).

Wat betekent de hand van Fatima?

De hand van Fatima is een symbool van bescherming, geluk, kracht en macht. In het islamitische geloof wordt het beschouwd als een teken van de schepper dat wat je ook doet in het leven gezegend en beschermd zal worden. De hand staat ook voor kracht in iemands geloof. De naam Fatima komt uit de Koran waarin staat: “En Wij gaven haar (Maryam) Izaäk en Jakob” [Koran 6:84].

In sommige legenden werd zij geboren met haar handen naar boven wijzend als bewijs dat zij een lang leven vol zegeningen zou leiden. Zij had twee zonen, Ismail en Ishaq genaamd, die beiden profeten waren voordat Mohammed later kwam en hij ook hun vader werd!

Huram-abi’s verhaal gaat duizenden jaren terug, toen hij een Egyptische architect was die samen met zijn zoon Hiram Abiff (een bekwaam timmerman) hielp bij de bouw van Koning Salomo’s tempel. Na de voltooiing van dit project besloot Huram echter niet naar huis terug te keren maar bleef hij liever achter waar hij de meeste dagen doorbracht met het werken aan projecten voor andere koningen die ze snel af moesten hebben zonder dat er problemen ontstonden tijdens de bouw door gebrek aan planningsvaardigheden/ervaring etc wat tegenwoordig helaas ook vaak gebeurt. Een paar eeuwen later op een regenachtige avond vroeg koning Salomo hem of er nog bouwmaterialen over waren van eerdere projecten zodat ze samen nog een tempel konden bouwen.

Huram antwoordde door te zeggen dat er niets over was behalve wat houtsnippers die opgebruikt waren tijdens eerdere bouwwerkzaamheden van hemzelf (hij wilde niet dat iemand anders ze zou gebruiken aangezien ze toch snel vervangen zouden moeten worden, dus dacht hij dat het beste idee was om ze gewoon te verbranden in plaats van kostbare tijd te verspillen aan het zoeken naar iemand anders die ze in plaats daarvan nodig zou kunnen hebben). Toen hem werd gevraagd waarom hij ze niet ergens veilig had opgeborgen voordat ze volledig werden vernietigd? Hurams antwoord was simpelweg omdat hij dacht dat niemand deze kleine stukjes ooit nog nodig zou hebben – duidelijk fout want raad eens wat er daarna gebeurde?

Er zijn vele legenden en geloven over de symboliek en betekenis van de Hamsa hand.

Zoals vele symbolen zijn er vele legenden en geloofsovertuigingen over de symboliek en de betekenis van de Hamsa-hand. In het Judaïsme en het Christendom staat hij bekend als de Hand van Miriam (Maria). Sommigen geloven dat hij geluk brengt en bescherming biedt tegen kwade krachten of het “boze oog”. In sommige culturen wordt het beschouwd als een symbool dat beschermt tegen zwarte magie en hekserij. De davidster wordt soms een hamsa genoemd – deze voorstelling wordt ook gebruikt door moslims in Noord-Afrika en joden uit Marokko vanwege de religieuze connotaties in hun respectieve geloofsovertuigingen.

In het Hebreeuws wordt dit symbool “hamsa” genoemd, wat “vijf” betekent (het aantal vingers) of “alef” (wat staat voor “één”). Men gelooft dat dit gebaar één God voorstelt: Allah. Vandaar zijn populariteit onder Moslims die amuletten met dit ontwerp om hun nek of pols dragen ter bescherming tegen boze geesten…

De Hamsa hand is een universeel teken van bescherming, geluk, kracht en sterkte.

De hamsa hand is een universeel teken van bescherming, geluk, kracht en macht. Het wordt al vele eeuwen gebruikt als amulet in vele verschillende culturen.

In ons assortiment wierook vind je ook Hand van Fatima wierook die inwerkt op alle chakra’s en je een superontspannen gevoel bezorgt!

Green Tree-Hand Of Fatima

De Hand van Fatima heeft een kruidig aroma en werkt op alle chakra's in het lichaam. Ze zorgt voor een ontspannen gevoel en is perfect voor tijdens een meditatiesessie. Het aroma van deze wierook bevat hars, hout en bloemen. De stokjes gaan tot 45 minuten mee.
€1,99

De hamsa hand is ook bekend als de Hand van Fatima of Hamesh Hand. Dit symbool zou door God aan Mozes en Aaron zijn gegeven als onderdeel van de Tien Geboden toen hij hen opdroeg de Israëlitische natie in Egypte te stichten. Het symbool werd later overgenomen door moslims, die geloven dat Mohammed het aan zijn familieleden en metgezellen gaf.

In het jodendom wordt de hamsa geassocieerd met gezondheid en genezing omdat het lijkt op twee in gebed samengevouwen handen waarvan wordt aangenomen dat zij door hun goddelijke krachten bescherming kunnen bieden tegen ziekte of boze geesten (hamsa-symbolen komen ook voor op joodse grafstenen).

De Hamsa Hand vertegenwoordigt zegeningen, kracht en sterkte, en wordt gezien als krachtig in het afbuigen van het boze oog.

  • De Hamsa Hand vertegenwoordigt zegeningen, kracht en macht, en wordt gezien als krachtig in het afwenden van het boze oog.
  • De hamsa hand is te vinden op amuletten of hangers die om de hals worden gedragen om boze geesten af te weren. Het wordt ook in huizen geplaatst als een apotropische talisman tegen het boze oog.
  • Het kan in beide richtingen worden getekend (ook ondersteboven), maar over het algemeen wordt aangenomen dat het naar beneden is gericht met de handpalm naar je toe – dezelfde richting die je rechterhand maakt wanneer je hem vouwt met de duim tussen wijs- en middelvinger (als een vogel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *