De spirituele betekenis van vogels beter uitgelegd
Informatief

De spirituele betekenis van vogels beter uitgelegd

Vogels zijn altijd een symbool geweest van de natuur, vrede en vrijheid. Hun vermogen om te vliegen en hun gezang behoren tot de mooiste dingen op aarde. Hun symboliek wordt al eeuwenlang gebruikt in mythen, legenden en religies. Maar hoeveel weet je eigenlijk over vogels? En hoe kun je deze kennis gebruiken op je eigen spirituele pad?

Ekster

De ekster staat bekend om zijn intelligentie en zijn vermogen om geluiden te imiteren. Het is ook een van de meest opportunistische vogels in de natuur, bekend om het stelen van glimmende voorwerpen van andere dieren. Dit kan gezien worden als een voorbeeld van hoe onze verlangens ons op een dwaalspoor kunnen brengen en ons doen afdwalen van ons ware pad of bestemming – iets wat op het eerste gezicht een goed idee lijkt, maar uiteindelijk toch niet blijkt te werken. Eksters worden ook aangetrokken door glimmende voorwerpen vanwege hun natuurlijke instinct om dingen te verzamelen om hun nesten comfortabeler te maken – net zoals wij allemaal doen als het gaat om het verzamelen van voorwerpen die ons interesseren!

Dus als je vandaag een ekster ziet, neem dit dan als een kans om je niet alleen te realiseren waar je prioriteiten liggen, maar ook welke stappen je nu moet zetten, zodat je verder kunt gaan in de richting van het bereiken van je doelen, zonder ze uit het oog te verliezen bij het najagen van iets anders onderweg.

Roodborstje

Het roodborstje is een kleine zangvogel die nestelt in bomen of struiken. Ze zitten meestal dicht bij de grond en nestelen in holen in bomen, in spleten van kliffen, of onder richels van gebouwen. Ze zijn felgekleurd met rode borsten en zwart gemaskerde koppen en ze voeden zich zowel met insecten als met zaden. Roodborstjes verzamelen zich in groepen van enkele tientallen vogels, “roodborstkolonies” genoemd.

De mannetjes zingen luidkeels tijdens de baltsrituelen in de lente en in het broedseizoen om vrouwtjes aan te trekken door liedjes te zingen met zinnen als “vrolijk op” of “ik ben zo blauw zonder jou”. Roodborstjeszang kan heel mooi zijn voor wie weet hoe het klinkt!

Kraai

De kraai is een symbool van transformatie. Hij leert ons nederig te zijn en verandering te accepteren als een positieve ervaring die ons naar grotere dingen in het leven zal leiden. Kraaien worden vaak gezien als een boodschapper van de geestenwereld, die boodschappen brengt van voorouders of andere sferen.

Als je kraaien om je heen ziet verzamelen, betekent dit dat er iets gaande is in je leven dat opgeruimd moet worden; misschien zijn er wat negatieve emoties of energieën die om je heen blijven hangen en die verwijderd moeten worden voordat ze schade aanrichten. In dit geval zou het nuttig voor je zijn om een soort reinigingsritueel te doen, zoals smudging of het branden van salie wierook, zodat deze slechte vibes kunnen worden opgeruimd en vervangen door positieve!

Reiger

De reiger is een symbool van vrede en rust, maar kan ook worden gezien als een teken van de dood. Hij wordt zelfs vaak afgebeeld in kunstwerken om het hiernamaals voor te stellen.

Deze vogel staat meestal met zijn nek rechtop en opgeheven kop, alsof hij naar iets kijkt dat ver weg is. Hij heeft lange poten, waardoor hij lange tijd volledig stil kan staan – wat de reden kan zijn waarom hij de dood of de wedergeboorte voorstelt.

Ooievaar

Spirituele betekenis van een ooievaarOoievaars worden geassocieerd met geboorten en baby’s, en ze hebben een lange geschiedenis als symbool van een nieuw begin. In veel culturen brengt de ooievaar geluk, een lang leven en geluk. Sinds de oudheid geloofde men dat ooievaars natuurlijke vroedvrouwen waren die vanuit de lucht naar beneden doken om vrouwen te helpen bij de bevalling. Het woord “ooievaar” komt uit de Griekse mythologie – Sisyphus werd gestraft voor het stelen van vuur uit de hemel door hem elke dag een rotsblok de heuvel op te laten rollen tot in de eeuwigheid (het verhaal is nogal deprimerend).

Volgens de legende stierf de vrouw van Sisyphus toen ze aan het bevallen was zonder enige hulp van een vroedvrouw of dokter – ze was alleen toen haar weeën begonnen dus beviel ze haar baby zelf met een olijftak als hulpmiddel! Nadat zij tijdens de bevalling was gestorven, veranderde Zeus moeder en kind in ooievaars omdat zij zo moedig waren geweest tijdens hun beproeving.

Men gelooft dat vogels een soort verbinding hebben met wat wij “instinctieve kennis” noemen, wat betekent dat ze dingen kunnen aanvoelen zonder te vertrouwen op fysiek bewijs of redeneerprocessen zoals mensen doen. Ooievaars kunnen heel hoog in de lucht vliegen, waar er geen afleiding is – dit geeft ze tijd alleen, zodat ze goed kunnen luisteren naar tekenen die aangeven of iemand hulp nodig heeft bij de bevalling in de buurt, voordat ze naar beneden duiken met hun lange poten altijd klaar voor het geval iemand hen roept!

Duif

De duif is een symbool van de ziel, en wordt gezegd aan te geven dat de spirituele dimensie is bereikt. De duif staat ook voor een emotionele toestand, zoals kalmte of rust. Het is bijna alsof deze vogel op een kruispunt staat – hij kan de ruimte in vliegen, maar hij heeft ook wortels in de aarde onder zijn voeten. Dit is logisch als je bedenkt hoe onze emoties zowel binnen als buiten ons menselijk zelf bestaan – ze zijn een deel van ons (we voelen ze), maar ze zijn ook een verlengstuk van onszelf (we drukken ze uit).

Het is gemakkelijk om aan deze vogels te denken als aan iets heel anders: misschien is je huismus weggevlogen omdat hij wist dat je hem de laatste tijd verwaarloosd had? Misschien heeft de duif van je buurvrouw op je auto gescheten omdat ze van streek was dat ze in de wintermaanden buiten opgesloten zat? Misschien is er helemaal geen betekenis!

Hoe het ook zij, als er duiven in de buurt van uw huis of werkplek zijn en/of als er onverwacht een boven op uw hoofd landt (wat ook echt gebeurt), is het misschien de moeite waard om er even bij stil te staan hoe nauw we allemaal met de natuur verbonden zijn

Conclusie

De spirituele betekenis van vogels is een reis. Het is een reis om te onderzoeken en te ontdekken wat je relatie met de wereld om je heen is, en hoe die relatie je leven beïnvloedt. Hoe meer je deze verbinding tussen jezelf en de vogel begrijpt, hoe meer je afgestemd raakt op de natuur, wat betekent dat je haar kunt gebruiken als een hulpmiddel voor meer geluk of een betere gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *