Hypnose, we kennen het van de goochelshows op televisie en de mensen die ineens hele vreemde dingen gaan doen op commando van de hypnotiseur. Maar wist jij dat hypnose ook heel zinvol kan zijn voor allerlei kwalen, verslavingen en angsten? Wij gaan je dit allemaal uitleggen.
Wat is hypnose?
Hypnose is een verbastering van het Griekse woord ‘Hypnos’. Hypnos betekend ‘slaap’. Omdat het bij hypnose lijkt of je in slaap bent wordt het zo genoemd. Er zijn testen gedaan en uit die testen blijkt dat slaap en hypnose eigenlijk helemaal niet op elkaar lijken. Het enige wat een beetje overeenkomt is dat de hersenactiviteit rustiger is dan normaal. Net als bij slaap.
Wat gebeurd er precies bij een hypnose?
Je keert als het ware naar binnen in je eigen “zijn”. Je kan het hyperfocus noemen, maar in de hypnosewereld spreken we van een trance. Je bent ook prima in staat nog zelf na te denken en mensen aan te horen.
Als je in hypnose bent ben je in de toestand van geconcentreerde aandacht. Hierdoor maak je je los van de omgeving buiten jou en keer je naar binnen. Dagdromen is een prima voorbeeld van hypnose die je zelf onbewust kan doen.
Hypnose in de therapiewereld
Uit onderzoek is gebleken dat hypnose een heel krachtig middel is tegen angst- en paniekstoornissen, fobieën, trauma’s en verslavingen. Door middel van een veranderend bewustzijn kan men wat dieper in zichzelf kijken met behulp van de therapeut waar een angst bijvoorbeeld vandaan komt. Alle informatie zit namelijk al opgeslagen in ons eigen brein. Wij gebruiken maar 10% ongeveer van dat enorme brein. Maar alles wordt daar wel in opgeslagen.
Door middel van de therapie gaat een bevoegde therapeut samen met jou kijken naar de oorzaken van jouw probleem. Zo zijn er bijvoorbeeld al veel mensen van hun trauma’s uit het verleden of heden. En zijn er ook mensen van hardnekkige verslavingen afgekomen door middel van hypnose.
Kostenbesparend
Doordat hypnose een hoop angsten en trauma’s weg kan nemen omdat er echt gewerkt kan worden aan de kern van de problemen is dit ook een enorme kostenbesparing in behandelingen met bijvoorbeeld medicatie of reguliere therapie. Het duurt al een stuk korter dan therapiesessies bij een therapeut. De kern wordt direct opgezocht en aangepakt.
Ja, maar door hypnose kan iemand gekke dingen met je doen
Dit is onjuist, dit gebeurd alleen op het toneel en is een vorm van entertainment. Je weet vast nog wel de mensen die al tokkend als een kip over het podium liepen bij Rasta Rostelli? Dit gebeurd uiteraard niet bij therapeutische behandelingen. Een bekende uitspraak is: “Elke hypnose is een zelfhypnose” Als je onder hypnose gaat, heb je zelf de regie en deze hou je ook. Een therapeut laat jou niets tegen je wil in doen. Je bent tijden de trance namelijk wel volledig bewust van wat er om je heen gebeurd.
Hoe werkt hypnose?
Dan wordt er samen met jou naar de kern van je probleem gekeken. Jij kan verder kijken in jouw onderbewustzijn en de therapeut stelt je vragen om tot die kern te komen.
Er worden tijdens de hypnose suggesties gegeven voor de volgende sessies. De therapeut maakt samen met jou een samenvatting waar jullie allemaal achter zijn gekomen. Daarna wordt als het ware de verbinding verbroken tussen jou en de therapeut. Dat heet exductie. Zo kan je weer terugkomen in je oorspronkelijke bewustzijnstoestand.