Hoe lang mag je op een spijkermat liggen
Spijkermatten & Spijkerkussens

Beter slapen door een spijkermat: werkt dat?

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Voor velen is het echter een uitdaging om elke nacht voldoende en kwalitatieve slaap te krijgen. Een van de hulpmiddelen die steeds meer populariteit wint, is de spijkermat. Deze mat, bedekt met honderden kleine plastic spijkers, lijkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar kan verrassend effectieve resultaten opleveren.

Wat is een spijkermat en hoe werkt het?

Een spijkermat is een eenvoudig hulpmiddel dat zijn oorsprong vindt in de traditionele Indiase geneeskunde. De mat is voorzien van duizenden kleine plastic punten die druk uitoefenen op specifieke delen van het lichaam. Dit principe is vergelijkbaar met acupressuur, waarbij drukpunten op het lichaam worden gestimuleerd om verschillende gezondheidsvoordelen te bevorderen. Wanneer je op de mat ligt, worden deze punten gestimuleerd, wat kan helpen om spanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

Zelfs de eerste keer dat je de spijkermat gebruikt, kan je al merken dat je lichaam reageert op de stimulatie van de drukpunten. De ervaring kan in het begin wat ongemakkelijk zijn, maar na een paar minuten begin je de ontspanning te voelen. Deze ontspanning is cruciaal voor een goede nachtrust.

Hoe gebruik je een spijkermat voor het slapen gaan?

Het gebruik van een spijkermat voor het slapen gaan is eenvoudig en vereist slechts een paar minuten van je tijd. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 • Leg de spijkermat op een stevig oppervlak: Dit kan je bed, een yogamat of de vloer zijn.
 • Ga rustig op de mat liggen: Zorg ervoor dat je rug volledig contact maakt met de spijkers. Het kan helpen om een dun kussen onder je hoofd te leggen voor extra comfort.
 • Blijf ongeveer 20 tot 30 minuten liggen: Dit is meestal voldoende om de voordelen te ervaren zonder ongemakkelijk te worden.
 • Adem diep en ontspan: Focus op je ademhaling en probeer je lichaam zoveel mogelijk te ontspannen.

Door deze routine elke avond te volgen, kun je je lichaam voorbereiden op een diepe en rustgevende slaap. Het gebruik van de spijkermat kan een vast onderdeel van je bedtijdroutine worden, net zoals tandenpoetsen of het lezen van een boek.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een spijkermat?

De voordelen van het gebruik van een spijkermat zijn talrijk en kunnen een aanzienlijke impact hebben op je slaapkwaliteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Vermindering van spierspanning: Door de drukpunten op je rug te stimuleren, helpt de spijkermat om gespannen spieren te ontspannen. Dit is vooral nuttig na een lange dag werken of sporten.
 • Verbeterde bloedcirculatie: De stimulatie van de spijkers bevordert een betere doorbloeding, wat kan helpen om ontstekingen en pijn te verminderen.
 • Stressvermindering: De spijkermat kan helpen om stress en angst te verminderen door de aanmaak van endorfines te stimuleren. Deze natuurlijke ‘feel-good’ hormonen bevorderen een gevoel van welzijn en ontspanning.
 • Betere slaapkwaliteit: Door de combinatie van ontspanning en verbeterde doorbloeding kan de spijkermat bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

Het is belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van de spijkermat om deze voordelen volledig te kunnen ervaren. Net als bij elke nieuwe gewoonte, kan het even duren voordat je lichaam zich aanpast en je de volledige voordelen merkt.

Acupressuurmat - De voordelen van een spijkermat voor je lichaamZijn er nadelen aan het gebruik van een spijkermat?

Hoewel de spijkermat veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Sommige mensen vinden de eerste paar keren op de mat ongemakkelijk of zelfs pijnlijk. Het kan even duren voordat je lichaam aan de sensatie gewend is. Daarnaast is het niet aan te raden om de spijkermat te gebruiken als je huidproblemen hebt of als je zwanger bent. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met een nieuwe gezondheidsroutine, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

In sommige gevallen kan het gebruik van de spijkermat leiden tot huidirritaties, vooral als je een gevoelige huid hebt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen met het gebruik van de mat als je ongemak of pijn ervaart. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en te overleggen met een medisch professional als je twijfelt.

Hoe integreer je een spijkermat in je dagelijkse routine?

Het integreren van een spijkermat in je dagelijkse routine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn enkele tips om dit op een natuurlijke en effectieve manier te doen:

 • Vind een vast moment op de dag: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip de spijkermat te gebruiken. Veel mensen vinden het prettig om dit net voor het slapengaan te doen, omdat het helpt om de dag af te sluiten en te ontspannen.
 • Creëer een ontspanningsritueel: Combineer het gebruik van de spijkermat met andere ontspanningstechnieken, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of het luisteren naar rustige muziek. Dit kan helpen om je geest en lichaam beter voor te bereiden op de nachtrust.
 • Start langzaam: Als je nieuw bent met de spijkermat, begin dan met korte sessies van 10-15 minuten en bouw dit langzaam op tot 30 minuten. Dit helpt je lichaam om te wennen aan de sensatie zonder overbelasting.
 • Combineer met andere zelfzorgpraktijken: Naast het gebruik van de spijkermat, kun je ook andere gezonde gewoonten opnemen in je routine, zoals een warme douche voor het slapengaan, het vermijden van schermen een uur voor bedtijd, en het drinken van kruidenthee.

Door deze strategieën toe te passen, maak je het gebruik van de spijkermat een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse routine, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en algeheel welzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *