Tantra oefeningen voor beginners
Informatief

Tantra oefeningen voor beginners

Tantra oefeningen zijn een prachtige manier om meer verbinding met jezelf en eventueel je partner te vinden. Het is een spirituele reis die je meeneemt naar de diepste kernen van je bestaan, waarbij intimiteit, energie en bewustzijn centraal staan. Als je nieuw bent in de wereld van tantra, kan het allemaal een beetje overweldigend lijken, maar geen zorgen, je bent hier op de juiste plek om te beginnen.

Voordat we duiken in de oefeningen, is het belangrijk om te begrijpen wat tantra precies inhoudt. Veel mensen associëren het onmiddellijk met seks, maar dat is slechts een klein deel van wat tantra te bieden heeft. Tantra gaat over het vinden van een diepe verbinding met alles om je heen, inclusief jezelf. Het leert je om elke sensatie, emotie en ervaring te omarmen zonder oordeel.

Drie eenvoudige tantra oefeningen voor beginners zijn: ademhalingssynchronisatie met je partner, waarbij je je ademhalingen op elkaar afstemt om verbinding te voelen; het ontwaken van de zintuigen, een solo-oefening die je helpt je bewustzijn en verbinding met je omgeving te verhogen; en hart tot hart verbinding, een oefening om de emotionele en energetische verbinding tussen partners te verdiepen door synchroon te ademen en fysiek contact te maken via het hart.

Waarom beginnen met tantra oefeningen?

Misschien vraag je je af, waarom zou ik beginnen met tantra oefeningen? Het antwoord is simpel: tantra kan een ongelooflijke verrijking van je leven zijn. Het kan je helpen om stress te verminderen, je zelfbewustzijn te vergroten en je relaties te verdiepen. Bovendien is het een geweldige manier om je seksuele energie te verkennen en te transformeren in een bron van kracht en welzijn.

Tantra oefeningen moedigen je aan om uit je hoofd te komen en meer in je lichaam te zijn. Dit kan bijzonder waardevol zijn in onze hedendaagse samenleving, waar we vaak worden afgeleid en overweldigd door onze gedachten en zorgen.

De eerste stappen in tantra

Tantra

Beginnen met tantra kan zo eenvoudig of zo diepgaand zijn als je zelf wilt. Een goede manier om te starten is door je ademhaling te verkennen. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je bewust te worden van de energie in je lichaam en deze te leren sturen. Probeer eens diep in en uit te ademen, en let op hoe je adem door je lichaam beweegt. Voel je het tintelen? Wordt het warm of koud? Observatie zonder oordeel is de sleutel.

Een andere eenvoudige oefening is het beoefenen van aanwezigheid. Dit betekent dat je volledig aanwezig bent bij wat je doet, zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of de toekomst. Dit kan zo simpel zijn als volledig opgaan in de smaak van je eten of de sensatie van water op je huid tijdens het douchen.

3 eenvoudige tantra oefeningen

Hieronder vind je drie concrete tantra-oefeningen die je kunt uitproberen. Deze oefeningen zijn ontworpen om je te helpen een diepere connectie met jezelf en eventueel je partner te vinden, en om je bewustzijn en energiestroom te verhogen.

1. Ademhalingssynchronisatie met je partner

Ademhaling is een krachtig middel om verbinding te maken, niet alleen met jezelf maar ook met een partner. Deze oefening is eenvoudig, intiem en kan de band tussen jou en je partner versterken.

 • Zoek een rustige, comfortabele ruimte waar jullie beiden ontspannen kunnen zitten of liggen zonder gestoord te worden.
 • Ga tegenover elkaar zitten met jullie knieën lichtjes tegen elkaar, dicht genoeg om elkaars energie te voelen maar met genoeg ruimte om comfortabel te zijn.
 • Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit om te ontspannen.
 • Begin je ademhalingen te synchroniseren. Een persoon ademt in terwijl de andere uitademt, en vice versa. Probeer je ademhalingspatronen op elkaar af te stemmen.
 • Houd dit enkele minuten vol, en probeer dan tegelijkertijd in en uit te ademen. Voel hoe de ruimte tussen jullie gevuld wordt met energie en verbinding.

2. Het ontwaken van de zintuigen

Deze solo-oefening is gericht op het verhogen van je bewustzijn en het verdiepen van je verbinding met je omgeving door middel van je zintuigen.

 • Kies een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen. Steek eventueel wat wierook aan en zet een rustige achtergrondmuziek op.
 • Sluit je ogen en neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te centreren.
 • Richt je aandacht op je gehoor. Wat hoor je? Probeer de verste en de dichtstbijzijnde geluiden te identificeren.
 • Verplaats je focus naar je reukzin. Zijn er geuren die je opmerkt? Misschien de frisheid van de lucht of de geur van je huid.
 • Focus nu op je tastzin. Voel de kleding op je huid, de ondergrond onder je, de lucht die je huid raakt.
 • Open langzaam je ogen en neem je omgeving waar. Let op de kleuren, vormen en beweging. Probeer alles te zien alsof het de eerste keer is.
 • Sluit af met een paar diepe ademhalingen en neem de tijd om te reflecteren op de ervaring.

3. Hart tot hart verbinding

Deze oefening is bedoeld om de emotionele en energetische verbinding tussen partners te verdiepen.

 • Zoek een rustige plek waar jullie comfortabel samen kunnen zijn.
 • Ga tegenover elkaar zitten in een ontspannen houding, het liefst op de grond met ondersteuning van kussens als dat nodig is.
 • Leg jullie rechterhand op elkaars hart, en plaats de linkerhand over de hand van je partner die op jouw hart ligt.
 • Sluit beide je ogen en focus op de ademhaling. Voel de ademhaling van je partner onder je hand.
 • Begin nu langzaam je ademhaling te synchroniseren, adem samen in en uit. Voel de verbinding via het hartcentrum groeien.
 • Houd dit enkele minuten vol, probeer de energie tussen jullie harten te voelen en te intensiveren met elke ademhaling.
 • Sluit af door elkaar in de ogen te kijken zonder te spreken, communiceer gewoon via de blik. Deel daarna eventueel jullie ervaringen.

Deze oefeningen zijn slechts een beginpunt. Tantra is een diepe en rijke traditie die veel meer gaat om een reis van persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking. Geef jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan deze nieuwe ervaringen. Het is oké om langzaam te beginnen en je comfortzone geleidelijk aan uit te breiden.


Hoe kan tantra mijn relatie verbeteren?

Als je een relatie hebt, kan tantra helpen om de verbinding met je partner te verdiepen. Het mooie van tantra is dat het niet alleen gaat om het fysieke aspect, maar ook om het opbouwen van een emotionele en spirituele band. Tantra leert je om echt te luisteren naar je partner, niet alleen met je oren, maar met je hele wezen.

Een simpele tantra oefening die je met je partner kunt proberen, is de oefening van het hartcontact. Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar in de ogen zonder te spreken. Begin vervolgens synchroon te ademen. Dit kan in het begin wat onwennig voelen, maar na een tijdje kan het een krachtige manier zijn om non-verbale communicatie en verbinding te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *